fejlődés

2019.04.09. 12:05

Évek óta egyre több jut műemlékvédelemre

A Rómer Flóris Terv keretében még szervezettebbé vált a munka.

Tiszafüred, 2011. október 7. Restaurátor dolgozik a klasszicista stílusú tiszafüredi katolikus templom íves szentélyének kupolájában. Befejezéséhez közeledik a 184 éves mûemlék épület díszítõfestésének helyreállítása, mely a létesítmény teljes belsõ terét és annak környezetét is érintõ felújítási program keretében valósul meg, az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap 52,5 millió forintos támogatásából. MTI Fotó: Bugány János

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bugány János

A Rómer Flóris Terv – Megújuló épített örökség a Kárpát-medencében címmel kezdődött kedden műemlékvédelmi konferencia az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), ahol egy napon át szakértők számolnak be a határon túli műemlékvédelem tavalyi eredményeiről.

A határon túli örökség védelmét célzó munka nem három éve kezdődött, de három évvel ezelőtt a Rómer Flóris Terv keretében szervezettebbé és konkrétabbá vált, önmagában is értéket hozott létre – emelte ki Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos a konferenciát megnyitó beszédében.

Mint mondta, 2016 óta 150 helyszínen eredményesen újulnak és újultak meg örökségi elemek, ezért a magyar kormány idén februárban 250 millió forintról 500 millióra emelte a Rómer Flóris Terv 2019-es költségkeretét.

Borítókép: Restaurátor dolgozik egy templom mennyezetfreskóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában