születésnap

2017.10.22. 16:04

Filmvetítéssel kezdődik a Cziffra Fesztivál programsorozata

A Virtuóz című, Cziffra György életét feldolgozó dokumentumfilm vetítésével kezdődik a fesztivál programsorozata november 5-én.

A Cziffra György születésnapján megvalósuló emlékesten, amelyet Budapesten a a MOM Kulturális Központban rendeznek meg, közreműködik Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

A születésnap alkalmából a 13. kerületi József Attila Művelődési Központ és a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központ is emlékkoncertet rendez.

Novembertől lehet jelentkezni a középiskolásoknak szóló, Cziffra kód című vetélkedőre, amely online technikákat is segítségül hívva vonja be a fiatalokat a zenetörténet egyes szakaszaiba, Cziffra György életművébe a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének szakmai vezetésével.

Az adventi időszakban a MOM Park Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatja a CZF Street Pianót, amelyen több koncertet adnak a fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai, résztvevői és Ifjú Tehetség-díjasai.

A programoknak 2018-ban a MOM Kulturális Központ mellett a Zeneakadémia Nagyterme és új helyszínként a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme ad otthont. A fesztivál vendége lesz mások mellett Miklósa Erika operaénekes, Arcadi Volodos, Pierre-Laurent Aimard és Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, a Cziffra Fesztivál Kamarazenekara, Presser Gábor előadóművész, a Hot Jazz Band és Sárközi Lajos a zenekarával.

A klasszikus zenei koncertek mellett improvizatív és jazzestek is helyet kapnak, a rendezvénysorozat kiemelt megjelenést biztosít a fiatal művészeknek és figyelmet fordít a gyerekek klasszikus zenei műveltségének fejlesztésére is. A társművészetek bevonásával több kiállítás is látható lesz, februárban pedig ismét megrendezik a fesztivál mesterkurzusát a 10. kerületi önkormányzat támogatásával Kőbányán.

Balázs János 2016 februárjában hívta életre a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával a Cziffra György Fesztivált, amely 2018-ban harmadik alkalommal várja a közönséget. A fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, valamint folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!