Lendület és biztosíték

2019.03.01. 11:47

Hallgatott már aranyfedezetű zenét?

A Pannon Filharmonikusok művészete egyszerre lendület és biztosíték: a zenekar fiatal virtuóz tehetségekkel zenél, a közönségkedvenc szerzemények előadása mellett kiváló szólistákat új versenyművek bemutatására sarkall, mindezzel pedig aranyfedezetét adja annak, hogy úgy találkozzunk a zenével, ahogy még sosem.

Forrás: PFZ

Fotó: Bublik Róbert

Hogy a pécsi zenekarról itthon évek óta akárki teljes joggal, és szívvel-lélekkel mondhatja, hogy „a miénk”, az nem véletlen. Egyrészt az ars poeticája szerint helyi értéket és nemzetközi minőséget képviselő együttes a zene felfedezésére bátorít, művészetet és közönséget egyaránt alázattal szolgál, értelmet és érzelmet egyszerre hoz működésbe. Korábbi, Titánium című évadával tanúságot tett arról, hogy ahogy a zenében, úgy a mindennapi életünkben is stabil értékek alapján kristályosodhatnak ki a mélyünkről fakadó, igazán különleges kincsek: a zenekar ezzel arra is felhívta a figyelmet, hogy a kultúra és a saját, személyes életünk, jóllétünk, testi-lelki egészségünk, egyéni és közösségi létezésünk sokkal-sokkal szorosabban fonódik össze és hat egymásra, mint azt eddig gondoltuk. Az együttes szereplése önmagában biztosítéka – aranyfedezete! – annak, hogy a hallgató nem csak közösségben átélt, mégis oly személyes katarzissal, új ismeretekkel és sajáttá váló zenei élménnyel lesz gazdagabb, de benső értékei egész észrevétlenül csiszolódnak szebbé és időtállóbbá zenehallgatás közben. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy

napjaink hiánycikkeit, az oly mélyen sóvárgott időt és figyelmet többszörösen nyerheti vissza a PFZ muzsikája által az, aki akár csak egy koncertnyi időt és figyelmet szentel nekik.

Másrészt pedig érdemes észrevenni, hogy a fővárosi, de akár az országos koncertélet kínálatát tekintve is kivételesnek számít az együttes programösszeállítása: a koncert-étlapon egy különleges, karakteres ízekkel teli, izgalmas menüt jelent, amellyel kitűnik az átlagos programajánlatok sorából. Nézzük is meg közelebbről!

A Pannon Filharmonikusok Aranyfedezet címmel hirdette meg a 2019/2020-as évad bérletes sorozatát a Müpában.

Az öt koncertből álló sorozat ismert sikerszerzeményeket is tartalmaz, ám azok mellett olyan ritkán, vagy sosem játszott alkotásokkal is csalogatja a közönséget, mint például Éduard Lalo Spanyol szimfóniája, vagy az alig 24 évesen elhunyt Lili Boulanger műve. A virtuóz szólistákat sem kell nélkülöznie a hallgatóságnak: mások mellett Kelemen Barnabás Sibelius versenyművét játssza első alkalommal, a japán Mayu Kishima most először lép fel Magyarországon, és egy számára új, spanyol művet játszik, de hazai színpadon láthatjuk hazánk világhírű kürtművészét, Zempléni Szabolcsot, Londonban élő kiváló zongoraművészünket, Frankl Pétert, illetve az operaénekesek ifjú üstököseként számon tartott Ludwig Mittelhammert is.

Ha a kiválóságokból még nem volna elég, új izgalmakat jelent a hazai hangversenyszcénában az is, hogy a PFZ Magyarországon először két vezető karmester irányításával hozza el a zeneművészet legjavát a közönségnek. A két dirigens, Bogányi Tibor és Gilbert Varga pedig két egymástól markánsan eltérő, egymást mégis nagyszerűen kiegészítő karakter –

az ilyen duók pedig általában a komolyan játékos dinamikát és a zene és személyiség kapcsolatából születő végtelen változatosságot teszik közvetlenül megtapasztalhatóvá.

Bogányi Tibor és Gilbert Varga

A Gilbert Varga vezényelte hangversenyek

Az októberi nyitókoncerten Gilbert Varga vezető karmester meghívására a japán Mayu Kishima érkezik Budapestre. A legendás Rostropovichnak köszönhetően világhírre szert tevő fiatal művész először lép a magyar közönség elé. A kultúrák találkozását jelentő hangversenyen a spanyol virtust idéző virtuóz, színpompás és drámai hegedűjátékban a feltüzelt szenvedélyek visszafogásának is tanúi lehetünk.

A második, novemberi koncert szólistája a fiatal üstökösként számontartott kiváló operaénekes, Ludwig Mittelhammer. A Vándorutak című esten a szerelem útjaira vezetnek a zeneszerzők, ahol Mittelhammernek köszönhetően a dalok mélyére merülhetünk, hogy az énekes ars poetikáját idézve valami újat tárjon elénk a színpadon a zene mélyéből.

A sorozat májusi záró, Varázslatos meséket bemutató koncerten Gilbert Varga fiatalkori kamarapartnerét, a Londonban élő Frankl Péter zongoraművészt hívta haza Mozart c-moll zongoraversenyének előadására.

„Beszélek angolul, németül, franciául, egy kicsit olaszul, spanyolul és magyarul is, de ha valaki megkérdezi, melyik az anyanyelvem, azt kell mondanom, hogy a zene.” (Gilbert Varga)

Koncertek Bogányi Tibor karmesterrel

Januárban a tavalyi évad meghatározó Bruckner-előadásai után Bogányi Tibor mindkét koncertjén a finn zene egyik leghitelesebb magyar képviselőjeként Sibelius világába kalauzolja el a közönséget, segítségül hívva Kelemen Barnabás hegedűjátékát és a finn zenekultúra iránti fogékonyságát.

Kelemen Barnabás
Fotó: Müpa

A márciusi négy kürtre és zenekarra írt lendületes és szenvedélyes Schumann versenymű előadásában Zempléni Szabolcsnak, hazánk legkiválóbb kürtösének vezetésével a Pannon Filharmonikusok művészeit köszönthetjük kamarapartnerként a színpadon, míg végül a koncertet záró Gustav Holst művén keresztül megtudhatjuk, mit is jelent valójában, amikor Bogányi Tibor vezető karmester így fogalmaz:

„…a jó zene az univerzum szabályait követi…”.

A zenekar a Családi programmal segíti a bérleteseit abban, hogy a közös koncertélmények támogatásával együtt erősítsék a fiatalabb generációkban a kötődést a zenéhez, a családhoz és a kultúrához egyaránt.

A Pannon Filharmonikusok Aranyfedezet évadára 2019. március 1-jétől vásárolhatók és hosszabbíthatók a bérletek. A zenekar budapesti Pannon-sorozatának műsorfüzete online is elérhető IDE kattintva, mely a koncertek leírása, a cikkek és interjúk mellett a bérletvásárlásról is tartalmaz bővebb információt.

Borítókép: a Pannon Filharmonikusok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában