romák világnapja

2018.04.07. 13:56

Hangsúlyos a cigányzene a magyar zenetörténelemben

A cigánymuzsikusok mindig is a társadalom megbecsült tagjai voltak - hangoztatta Tarlós István főpolgármester szombaton a romák világnapja alkalmából Józsefvárosban, ahol a Muzsikus cigányok parkja két új domborművel bővült.

Budapest, 2018. április 7. Zenészek játszanak Oláh László cigányprímás újonnan felavatott emléktáblája mellett a romák világnapja alkalmából tartott megemlékezésen a VIII. kerületi Muzsikus cigányok parkjában 2018. április 7-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Soós Lajos

A főpolgármester a cigányzene hangsúlyos szerepét méltatta a magyar zenetörténelemben, kiemelve annak eredetiségét és hitelességét. Felidézte, hogy

már a 18. században voltak, akik hivatásszerűen zenélésből éltek, Cinka Panna pedig 1728-ban alapította az első ismert cigányzenekart.

Tarlós István kiemelte a cigányzene szabadságharc utáni szerepét a sírva vigadásban, és azt, hogy a cigányzenészek szakmai tudásuk és előadásmódjuk révén nélkülözhetetlenek voltak a 20. század közepéig született mintegy 30 ezer nóta elterjesztésében.

A cigánymuzsikusok mindig is a társadalom megbecsült tagjai voltak

- mutatott rá, megjegyezve: az előadók a tudást, a szakma tiszteletét átörökítik utódaikra.

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy 2013-ban a fővárosi és a VIII. kerületi önkormányzat közösen állította az emlékhelyet a parkban, amely a Muzsikus cigányok nevet kapta, a parkon átvezető utak találkozásánál helyezték el a kiváló zenészek bronz domborműveit.

Most két újabb dombormű – Oláh László cigányprímásé és Farkas Gyuláé, a Rajkó zenekart alapító zeneszerzőé – kerül a halhatatlan muzsikusok panteonjába – jegyezte meg Tarlós István.

Tarlós István fõpolgármester (j) és Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere, a Fidesz budapesti elnöke leleplezi Oláh László cigányprímás emléktábláját a romák világnapja alkalmából tartott megemlékezésen a VIII. kerületi Muzsikus cigányok parkjában 2018. április 7-én.
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Soós Lajos

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere az MTI-nek azt mondta: büszke arra a páratlan zenei és kulturális örökségre, amelyet a cigánymuzsika jelent, és ennek képviselőit igyekeznek évről évre megbecsülni. Ezúttal is azoknak a világhírű muzsikusoknak állítottak emléket, akik meghatározó alakjai a hazai cigányzenének – mutatott rá a kerület vezetője, aki

a magyar kultúra elválaszthatatlan részeként jellemezte a cigányzenét.

A józsefvárosi rendezvényen a Rajkó Művészegyüttes és a Józsefvárosi Cigányzenekar szórakoztatta a megjelenteket.

Borítókép: Zenészek játszanak Oláh László cigányprímás újonnan felavatott emléktáblája mellett a romák világnapja alkalmából tartott megemlékezésen a VIII. kerületi Muzsikus cigányok parkjában 2018. április 7-én.

MTI Fotó / Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában