ifjú artisták

2019.03.01. 15:00

Hogy tanulják a gyerekek a zsonglőrmesterséget?

Kötélen járni, gólyalábazni, egykerekűn biciklizni: titokban mindenki szeretné efféle trükkökkel elkápráztatni a környezetét. Csürke Tibor és Hornyák István, a Fővárosi Nagycirkusz két animátora erre tanítja a gyerekeket.

Forrás: Shutterstock

Csürke Tibor és Hornyák István a Fővárosi Nagycirkusz animátorai, akik iskolákban és rendezvényeken is tartanak készségfejlesztő foglalkozásokat – olvasható a Kultura.hu oldalán megjelent, Szekáry Zsuzsanna által jegyzett cikkben. Az artistákkal készült interjúból kiderül: Hornyák István tizenöt éve foglalkozik zsonglőrködéssel, több külföldi projektben vett részt, többnyire a Magyar Zsonglőr Egyesület Erasmus programjain számos európai országban, a zsonglőr oktatói továbbképzésen. Immár tíz éve tart a kicsiknek cirkusztábort Gödöllőn, és más helyeken is oktatott zsonglőrködést. Csürke Tibor pedig tizenhat éve artistaművész. Miután végzett a Baross Imre Artistaképző Intézetben, talaj- és dobó-akrobatika, egykerekű és emelőszámával bejárta a világot, többek között fellépett Mexikóban, Hongkongban, Marokkóban, Olaszországban és németországi cirkuszfesztiválokon.

Szekáry Zsuzsanna kérdésére válaszolva Hornyák István elmondta: a Kárpát-medencében iskolákat keresnek fel, ahol a testnevelés- és táncórák egy részében megtanítják a gyermekeket többféle zsonglőreszközzel játszani, kötélen járni, gólyalábazni, egykerekűn biciklizni. „Egy iskolába többször is vissza szeretnénk menni, mert így tudnánk valóban értékeket átadni, hiszen nem lehet egy-két óra alatt megtanulni három labdával zsonglőrködni: fel kell építeni a tudást” – magyarázta István. Mint mondta, az a céljuk, hogy sikerélményeket szerezzenek a fiatalok, ők pedig népszerűsítsék a cirkuszművészetet.

A program fogadtatásáról szólva azt is felidézte, hogy a gyerekeknek nagyon tetszik a bemutatókon az, hogy odamehetnek, megfoghatják az eszközöket, amikkel az artisták dolgoznak. Hornyák István fontosnak tartotta kiemelni, hogy

a cirkuszművészettel nemcsak a kognitív képességeket fejlesztik, hanem megtanítják azt is, hogyan lehetnek a gyerekek következetesek, amit az élet több területén is hasznosítani tudnak.

Csürke Tibor a célközönséggel kapcsolatban elárulta: eredetileg nyolcévestől tizenhat éves korig hirdették meg a készségfejlesztő foglalkozásokat, de volt olyan rendezvény, ahol hatéves gyerekekkel és szülőkkel is gyakoroltak. „Az optimális a tíz éven felüli korcsoport, mert náluk már fejlett a mozgáskoordináció, és képesek figyelni akár egy órán keresztül is. A tíz éven aluliakkal más gyakorlatokat végzünk, náluk inkább a játékosságra helyezzük a hangsúlyt, amivel az ügyességüket fejlesztjük” – részletezte Csürke Tibor.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában