Mozaik Múzeumtúra

2019.05.24. 11:30

Időutazásra hívták a gyerekeket

Szekszárdi történetek, izgalmas tárlatvezetések és koncertek is várták a napokban a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Tolna megyei állomásának látogatóit. Az alkalom különlegességét a Wosinsky-emléknap adta, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum ugyanis éppen 30 éve vette fel alapítójának nevét.

TN

Fotó: Beküldött kép

A rendhagyó múzeumi nap már délelőtt kezdetét vette. A PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskolában és a Baka István Általános Iskolában különféle múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartott az intézmény. A múzeum épülete elől pedig 11 órakor indult – Kaczián János helytörténész, nyugalmazott levéltári főtanácsos vezetésével – a különleges kultúrtörténeti séta, amelyre olyan nagy volt az érdeklődés, hogy végül a megyei múzeum igazgatója, Ódor János Gábor segítségével kettévált a csoport.

Kalligráfiafoglalkozás a Vármegyeházán Fotó: Beküldött kép

A kulturális kavalkád délután is folytatódott a múzeum előtti téren. Wosinsky Mór mellszobránál megemlékezéssel egybekötött díjátadóval ünnepelték az egybegyűltek, hogy a múzeum éppen 30 éve vette fel alapítójának nevét. A koszorúzás után kiosztották a Múzeumbarát Óvoda és a Múzeumbarát Iskola címet, amelyet ez alkalommal a faddi Kismanók Óvoda, valamint a PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola érdemelt ki.

Gazdára találtak a Wosinsky-díjak is, amellyel azokat a személyeket ismerik el, akik kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak az intézmény hírnevének öregbítéséhez. A díjat ebben az évben Fuksz Márta néprajzos muzeológus és Hucker Veronika könyvtáros-múzeumpedagógus kapta. A Wosinsky-emlékplakettet Vitéz Attila műgyűjtő vehette át, akivel többször is együttműködött a múzeum, s akinek rögtön a díjátadó után indult rendhagyó tárlatvezetése a Képes várostörténet című kiállításban, melynek anyagát a saját gyűjteménye adja (borítóképünkön).

Ezután a Csurgó zenekar koncertjén táncolhattak, énekelhettek önfeledten az ifjak. A zenés program után korántsem volt vége a mókának, a Csiga-Biga Alapítvány terápiás kutyáival játszhattak, mielőtt még betértek volna a múzeumba egy igazán különleges előadásra. Egy múzeumi terem­őr másik arcát ismerhették meg a könyvtárban, Kovács József ugyanis profi bűvésztrükkökkel szórakoztatta nemcsak a gyerekeket, hanem a varázslatra nyitott felnőtteket is.

Az esti órákban dr. Vizi Márta régész tartott érdekes tárlatvezetést „Mi újság a Béla téren?” címmel, 19 órától pedig a pincétől a padlásig bejárhatták az érdeklődők a Wosinsky Mór Megyei Múzeumot. A zseblámpás kalandtúrán az is kiderült, mi történik az épületben sötétedés után. A tartalmas napot a Szekszárd Jazz Quartet koncertje zárta.

A Csurgó zenekar adott koncertet Fotó: Beküldött kép

Különlegességek a Vármegyeházán

A Vármegyeházán Vincze Erika kalligráfus hivatása titkaiba és a különleges írástechnikák elsajátításába avatta be hallgatóságát saját, Fecit című kiállításában. A régi vármegyeháza világa című kiállításban pedig Lovas Csilla tartott rendhagyó tárlatvezetést, amely során az időben visszafelé haladva pillanthattak bele az érdeklődők Szekszárd különböző korszakaiba. Családi programokból itt sem volt hiány. Egy különleges játék során a város szobrainak felfedezése volt a feladat Béla király téren és a Tájak, települések, emberek című kiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában