Instagram

2017.08.26. 17:00

Így lehetünk Insta-sztárok!

A képfolyamot görgetve sokszor irigykedve nézzük a bloggerek és hírességek, vagy akár saját ismerőseink divatmagazinba illő, lájkvadász fotóit. Vajon hogyan csinálják? Aggodalomra semmi ok; pár apró trükk és beállítás megtanulásával mi is képesek lehetünk akár kedvenc sztárjainkhoz hasonló profi képek készítésére. A Szóda Műhely középiskolásoknak szervezett #varosipezsges workshopján elhangzott öt tipp segítségével a mi fotóink is meghódítják az Instagram birodalmát!

TEOL, Illusztráció: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

1. Ügyeljünk a felbontásra!

A nagy felbontású fényképek részletesek és élesek, ezért érdemes arra törekedni, hogy olyan telefonnal fényképezzünk, amelynek a kamerája képes jó minőségű fotót készíteni. Minél nagyobb a felbontás, annál szebb, élesebb és részletgazdagabb lesz az eredmény – és ezt a követőink is értékelik majd.

2. Rácsokra fel!

A kompozíció sokkal harmonikusabb lesz, ha a rácsok segítségével egyenesítjük ki a kép horizontját, vagy a fotózni kívánt tárgyakat szimmetrikusan rendezzük el. A vonalaknak köszönhetően pedig a fókuszt is könnyen oda helyezhetjük, ahova szeretnénk – az igazán profi eredményhez érdemes középre rakni vagy oldalra tolni. Már a kép elkészítése előtt hasznos átgondolni, hogy milyen képarányban szeretnénk posztolni a képet: ha az 1:1-es megjelenést preferáljuk, a képet is annak megfelelően komponáljuk!

3. Ne nagyíts!

Akkor sem érdemes a (digitális) zoom funkciót használni, ha szeretnénk felnagyítani a képet, vagy egy részletét kiemelni. Ez ugyanis jelentősen ront a fotó minőségén és élességén, a végeredmény pixeles, homályos lesz – így pedig még egy világsztár sem tűnik vonzónak. Inkább menjünk minél közelebb a fotó tárgyához, hogy nagyítás és zoom nélkül készüljön szép, éles fénykép.

4. Figyelj a fényekre!

Senki sem szereti a hunyorgós képeket, ezért fontos, hogy a fókuszpont ne legyen árnyékban. Ha egy barátunkat fényképezzük vagy éppen szelfit készítünk, a legjobb, ha a természetes vagy mesterséges fény enyhén oldalirányból jön. Ha ugyanis a kamera felől érkezik a fény, az alany nem tud rendesen a kamerába nézni, amikor pedig éppen mögötte van a fényforrás, akkor árnyékba kerül az arca a fényképen.

5. Képszerkesztés – a filtereken túl

Már ránézésre felismerjük az összes Instagram-effektet, hiszen a legtöbben csak végigpörgetik a filterek listáját, kiválasztanak egyet, és már töltik is fel a fotót. A szűrők előtt azonban érdemes állítani a fényerőn, az élességen, esetleg változtatni a színhőmérsékleten, és csak ezután választani egy filtert – így sokkal egyedibb lesz a képünk.

+1. A hasznos hashtag

Bár jól elszórakoztatják barátainkat vicces, egyedi hashtagjeink, de ha az a vágyunk, hogy minél több lájkot kapjanak képeink, ismeretlen profilokat is célszerű megcélozni. Ezt pedig legegyszerűbben gyakori hashtagek használatával érhetjük el, ami alá sok hasonló érdeklődésű felhasználó tölti fel a fotóit, így nagyobb eséllyel figyelik egymás tartalmait. Ha pedig megérkeztek a lájkok, viszonozzuk őket az ismeretlen profilján, így még láthatóbbak leszünk az ő követői előtt is.

Fotórovat vezetőnk, Mártonfai Dénes a következő javaslatokkal egészíti ki az előbb leírtakat. Első és egyben legfontosabb tanácsa, hogy:

Ne hagyjuk, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen!

Egy jó kép többet ér, mint 100 kevésbé jó. Tehát ne toljuk tele felesleges fotókkal a fiókunk. Azt is kiemelte, hogy érdemes tematikusan kezelni az oldalt, sőt, elég ha 2-3 tárgykör jelenik meg az oldalon, ami lehet bármi: Munka, család, hobbi, de ezek jól különüljenek el! Itt jönnek jól a megfontoltan használt megjelölések (hashtagek), hiszen ha ezt jól, és specifikusan választjuk meg, könnyebben megtalálhatjuk a közönségünk, és egy idő után konkrétan minket fognak keresni a topikban. Ha csapkolódunk, mindenbe belekóstolunk egy idő után elveszíthetjük a közönséget, mert nem fognak sok gyengébb, kevésbé érdekes képet megnézni a felhasználók, hogy lássanak egy jót.

Ha mégis több mindennel szeretnénk foglalkozni érdemes átgondolni, hogy azokat más közösségi felületre (facebook, twitter, pinterest, stb.) vigyük fel. A filterek használata érdekes lehet, jó vele játszani, de nem feltétlenül szabad erre építeni, jobb ha a korábbi tanácshoz hasonlóan, már előre megszerkesztjük egy kicsit az elkészült fotót, illetve nagyon fontos a tervezés. A képkivágást, az arányokat, jellegét (fekete-fehér vagy színes) érdemes előre eldönteni, nem utólag belenyúlni a fotóba. Végül az is lényeges szempont, hogy akinek nem megy jól telefonnal, az még mindig megoldhatja digitális fényképezőgéppel, hiszen a képet utólag is fel lehet tenni telefonra, ahonnan pedig mehet az Insta-ra!

„Városi pezsgés” Instagram-pályázat

Van egy jó képed? Most a Szóda Műhely „Városi pezsgés” Instagram-pályázatán GoPro kamerát nyerhet az a középiskolás, akinek fotója a legjobban adja át a városi pezsgés hangulatát.

Az Instagram-nyereményjáték további részletei IDE kattintva olvashatók.

A képek mellett, a szervezők szeretnék még jobban megismerni a Z generáció Instagram-használatát, a Noizz.hu kérdőívének kitöltői között 6000 mAh powerbankokat sorsolnak ki. A kérdőív kitöltéséhez nem kell mást tenned, mint IDE kattintani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában