augusztus 23-án

2019.08.20. 19:00

Jótékonysági koncertet ad Mága Zoltán

A gálaműsor repertoárját nemzeti ünnepünk szintúgy meghatározza, mint a nemzeti összefogás – hangsúlyozta a hegedűművész.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A díszelőadáson Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök mond imát, a köszöntőt Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapítója mondja el. A gálaműsor repertoárját nemzeti ünnepünk szintúgy meghatározza, mint a nemzeti összefogás – hangsúlyozta Mága Zoltán, hozzátéve: az esten a klasszikus zene mellett könnyűzenei darabok is felcsendülnek.

A jótékonysági koncerten így egyebek mellett Bartók Béla Román népi táncok, Liszt Ferenc 2. Magyar rapszódia, Tomaso Albinoni Adagio, Johann Sebastian Bach Air, Alfredo Catalani La Wallyé és Weiner Leó D-dúr Divertimento című műve hangzik el John Williams Schindler listája, Max Bruch g-moll hegedűversenye, Manuel de Falla Spanyol tánca, Pablo Sarasate Zigeunerweisen és Karl Jenkins Palladio című alkotása mellett, valamint felcsendül Máté Péter Hazám című dala és az István, a király című rockoperából részlet – közölte Mága Zoltán.

A Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképeként Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is érkeznek tánckarok, gyermek- és felnőtt kórusok. Az esten a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart Antal Mátyás vezényli, színpadra lép mások mellett Bodrogi Gyula, Szacsvay László, Eperjes Károly, Sümegi Eszter, Szakcsi-Lakatos Béla, Wolf Katalin és Feke Pál.

A jótékonysági gálakoncerttel 1000 rászoruló cigány és nem cigány gyermek iskolakezdését támogatják, megemlékeznek a dunai hajókatasztrófa magyar és koreai áldozatairól, valamint szeretnének hozzájárulni a „szolgálat teljesítés közben” alapítvány működéséhez. Ezen túl életmentő műszert is adományoznak a Szegedi Gyermekklinika részére.

A díszelőadásra a belépés díjtalan, viszont regisztrációhoz kötött. Az ülőhelyek ugyan elfogytak egy nap alatt, de több ezer állóhely várja az érdeklődőket, így akik időben érkeznek, 19.30 után elfoglalhatják azokat az ülőhelyeket, amelyekre nem érkeztek meg a regisztrálók.

Immár második alkalommal zajlik a 100 állomásból álló jótékonysági koncertsorozat, amelyet 2018. március 19-én Marosvásárhelyről indított útjára Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész. Első alkalommal a hegedűművész több mint 100 millió forint értékben segített az árvíz- és a vörösiszap károsultjainak, tehetséges és beteg gyermekeknek, kórházaknak, nagycsaládosoknak, hősi halott rendőrök és katonák hozzátartozóinak, de megszólalt a hegedűje templomok felújításáért, munkahelyteremtésért és a társadalmi békéért is.

A második 100 templomi jótékonysági koncertsorozat ismét 100 magyarországi és határon túli településen zajlik több mint száz művész részvételével, a helyszíneken a teljes bevételt a rászorulók számára adják át.

Borítókép: Mága Zoltán hegedűművész hagyományos újévi koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. január 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában