A magyar kultúra napja

2020.01.24. 20:00

Käfer György volt az opera nagykövete

Käfer György volt A magyar kultúra napján a szekszárdi Garay János Gimnázium vendége. Az opera nagykövet–klarinétművész a zenekar hangszereiről beszélt a gyerekeknek, sőt együtt muzsikált az egyik gimnazistával.

Budavári Kata

20200122_Szekszárd_Opera nagykövetei program a Garay Gimnáziumban. Előadó: Kafer György_Fotó: Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A Magyar Állami Operaház, mint kultúraközvetítő még 2013-ban indította útjára Opera Nagyköveti Programját azzal a céllal, hogy a fiatalokat megismertesse a műfajjal, valamint, hogy általában a komolyzenét és a balettet megszerettesse velük. Naszladi Judit, a szekszárdi Garay János Gimnázium tanára elmondta, hogy már a kezdetektől élnek ezzel a lehetőséggel, így rendszeresen fordulnak meg náluk operaénekesek, hangszeres művészek.

Legutóbb A magyar kultúra napján visszatérő vendéget, Käfer Györgyöt üdvözölhettek a gimnáziumban, aki A zenekar hangszerei címmel tartott előadást a diákoknak. – Käfer Györggyel még a 2015-ben indított Játsszunk ismét operát! elnevezésű verseny döntőjében találkoztunk. Intézményünk egyik hat fős csapata eljutott a fináléba, és megnyerték a zsűritag tetszését. A művész maga ajánlotta, Opera nagykövetként szívesen jönne el a Garayba – tudtuk meg Naszladi Judittól.

Azt is elmondta, hogy a mai diákoknak kevés az ideje, sok az elfoglaltsága és megosztott a figyelme, ezért az ilyen jellegű előadásoknak valóban érdekesnek, színesnek kell lennie, hogy megnyerje tetszésüket. Szerencsére Käfer György nem „csupán” klarinétművész, a Magyar Állami Operaház művésze, hanem a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola igazgatója. kiváló pedagógus, aki ért a gyerekek, fiatalok nyelvén. A barokk zenétől indult, és mostani előadását is saját élményei elmesélésével, vetített képekkel tette igen plasztikussá.

Ennek az alkalomnak azonban volt egy igazi különlegessége, hiszen a gimnázium egyik diákja, a 10. D osztályos Sándor Zsigmond méltó kamarapartnere volt Käfer Györgynek. – Erősné Máté Éva zongoratanár tanítványai és általában a zeneiskolában tanító tanárok garaysta növendékei rendszeresen bemutatják tehetségüket, tudásukat eseményeinken. Most a neves klarinétművész és Sándor Zsigmond Bartók Három csíkmegyei népdalát szólaltatták meg, amit hatalmas dolognak tartok – mondta Naszladi Judit. Hozzátette, a produkció két szereplőjének ráadásul kevés ideje volt átiratot készíteni és összepróbálni a darabot. A gimnáziumi tanár azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a rendezvény igényes meghívóját szintén két diák, Molnár Zita és Orbán-Zaják Luca készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában