Megemlékezés

2019.05.08. 09:09

Kányádi Sándorról szól az Irodalmi Magazin új száma

A lapszám a magyar költészet kortárs klasszikusára emlékezik, aki 2019. május 10-én lenne kilencvenéves.

Budapest, 2017. november 17. A magyar irodalom kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Kányádi Sándor, a Nemzet Mûvésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költõ, író, mûfordító, a Magyar Mûvészeti Akadémia (MMA) tagja budapesti otthonában 2017. november 17-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Az Irodalmi Magazin legújabb tematikus száma Kányádi költészetére, az életmű sokoldalúságára fókuszál. A kiadvány célja, hogy Kányádi jelentőségét a recepcióban új, eddig nem vagy kevéssé alkalmazott megközelítések szerint körvonalazza. A szerkesztők azokat a szakmai okokat is hangsúlyozni szeretnék, amelyek a nemrég elhunyt költőt a 20-21. századi kultúra meghatározójává tették.

A lapszámban megjelent tanulmányok a lírai alkotások mellett Kányádi drámáira, esztétikai nézeteire és nyelvszemléletére is kitérnek,

valamint rámutatnak az életműben koncentrálódó nemcsak magyar, de közép-európai, sőt összemberi élményekre.

Az esszék és elemzések sorát költőtársak vallomásai, valamint interjúk gazdagítják: Pécsi Györgyi irodalomtörténésszel a pályaívről, az életút személyes vonatkozásairól és tanulságairól dr. Nagy Gábor Tamás polgármesterrel és Gryllus Dániel előadóművésszel készült beszélgetés.

Különlegesség az interjúk körében az a 2005-ben készült beszélgetés, amelyet az Irodalmi Magazin alapító főszerkesztője, Oláh János folytatott a költővel, és amely itt olvasható először, rövidített változatban.

A kötet megvásárolható a Magyar Napló Könyvesboltban (1085 Bp., József Krt. 70. Nyitva: H-P: 10-18 óra) 20% kedvezménnyel, vagy megrendelhető online.

Borítókép: Kányádi Sándor budapesti otthonában 2017. november 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában