Deutsche Bühne Ungarn

2018.09.08. 16:00

Kasimir és Karoline története a premier

A Szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn szeptember 12-én kezdi újabb évadját. A csapat már javában készül, próbákat tart. Lotz Katalin számára ez lesz az első teljes szezon. Az igazgató több újdonságot is tervez.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Először is a korábbi évekkel szemben most nyitva tartunk és játszunk a Szekszárdi Szüreti Fesztivál idején is – kezdte az igazgató. – Szeptember 13-án, csütörtökön, este hat órától a Der Vorname – Hogyan nevezzelek? című komédiát tűzzük műsorra. Egyébként ezzel a darabbal nyitunk az előző napon délután négy órakor. Szeptember 15-én, szombaton, délelőtt tizenegy órától pedig Pinocchio kalandjait követhetik az érdeklődők. Utóbbi mesejáték, ezért a gyermekeket és szüleiket, nagyszüleiket egyaránt várjuk. Ugyancsak újdonság, hogy szervezett formában elindítjuk színházi pedagógiai programjainkat. Ezt példázza mások mellett a Kasimir und Karoline című darab, melynek szeptember 25-én este hét órától lesz a bemutatója. Ödön von Horváth művéhez felkészítő foglalkozást kínálunk középiskolások számára. Ezzel az a célunk, hogy az ifjabb korosztály is érzékenyebb legyen a drámát is átszövő, olyan társadalmi kérdések iránt, mint például a munkanélküliség és annak hatása a privát emberi kapcsolatokra. Természetesen ezt az iskolákban tartandó felkészítést nem didaktikus módon, hanem játékos formában oldjuk meg. Miután a Kasimir und Karoline a múlt századi nagy világválság idején játszódik, igyekszünk ezt a kort és miliőt is bemutatni a diákoknak.

A Kasimir und Karoline esetében további érdekességet jelent, hogy az előadásban Medgyes László révén egy tuba hangja is rendszeresen megszólal. A jellegzetes dallamok a müncheni Oktoberfestet idézik. A Szekszárdi Német Színház a Pinocchio után, novembertől új mesejátékot illeszt műsorrendjébe. A tücsök és a vakond a legkisebbek színházba csábítását szolgálja lehetőleg családostól. Különleges kezdeményezésnek számít az az osztálytermi darab, mely az internetes kiközösítés meglehetősen időszerű és gyakori témájával foglalkozik negyvenöt percnyi előadással, majd utána hasonló időtartamú, a veszélyekre figyelmeztető, feldolgozó foglalkozással.

Az igazgató négy nyelven beszél

Lotz Katalin Budapesten született 1977. november 4-én. Általános iskolába Ózdon, gimnáziumba Budapesten járt. Ugyancsak a fővárosban szerzett főiskolai diplomát gazdálkodási szakon. Később Németországba utazott, egy kábelcsatlakozó-gyártó cégnél helyezkedett el pénzügyi területen. Majd beiratkozott az Artemis Schauspiel-studióba, ahol sikeres színművészi záróvizsgát tett. 2007 januárjában írta alá a szerződést a Német Színházzal, azóta tagja a társulatnak. A magyar mint anyanyelv mellett folyékonyan beszél németül, angolul és spanyolul. A sport terén is bizonyította tehetségét, tizenkét évig versenyszerűen úszott és kajakozott.

A Szekszárdi Német Színház igazgatására tavaly december elsejei dátummal kapott megbízatást, mandátuma 2022 novemberéig tart.

A DBU gyakorlatilag a korábbi csapattal kezdi meg az új évadot, azzal a többlettel, hogy a korábban alkalmilag felkért Sipos Eszter társulati tagként erősíti a művészi közösséget. Lotz Katalin mindehhez hozzátette, hogy a színház kiterjedt vendégművészkörrel rendelkezik, ebből a csoportból merít majd a közeljövőben, megkeresve olyan tehetséges személyeket, akik már hosszú évek óta nem játszottak a DBU-ban. Miképpen eddig, ezután is kapnak külországi rendezők meghívást, a dolgok természetéből adódóan elsősorban Ausztriából és Németországból. A tücsök és a vakond című mesejátékot a salzburgi Irmgard Lübke állítja színpadra.

– Jelen helyzetet tekintve fél év vezetői tapasztalat birtokában igyekszem a Német Színházat az általam tervezett pályára állítani – fogalmazott Lotz Katalin. – Van még tennivalónk, például a marketing erősítése terén, de ezzel együtt is úgy látom, hogy jól és jó irányba haladunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában