Ősi uzsonna

2017.07.26. 20:10

Kiderült, mit rejt a bronzkori ételdoboz

Kutatók egy 4000 éves, kerek fadobozban olyan anyagokra leltek, amelyek ma a teljes kiőrlésű kenyerekben találhatók meg.

Gabonamaradványokat talált egy Alpokból származó bronzkori ételdobozban egy nemzetközi kutatócsoport. A felfedezés azért számít jelentősnek, mert bronzkori gabonamaradványokat eddig csak üregekben találtak, a fadobozhoz hasonló edények eddig nem kerültek elő.

A 20 centis fadobozt még 2012-ben találták a Berni-Alpokban, 2700 méteres magasságban. A doboz alján árpa, tönkölybúza és búza maradványira bukkantak, köztük maghéjakra és pelyvára is. A lelet fontos támpontot adhat arra vonatkozóan, hogyan használták ebben az időszakban a gabonát, és az hogyan terjedt el. A nemzetközi kutatócsoport eredményeiről a Scientific Reports című szaklapban számolt be.

Egyelőre nem világos, hogy a doboz jelenléte kereskedelmi útvonalra, magas területen folytatott állattartásra vagy vadászatra utal-e. „Mindenesetre a felfedezés új megvilágításba helyezi az alpesi régió prehisztorikus [történelem előtti – a szerk.] közösségeinek életét és azt, hogyan birkóztak meg az emberek a szélsőséges magasságkülönbségekkel” – mondta Francesco Carrer, a brit Newcastle-i Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. Hozzátette:

„Az emberek a hegyeken át vezető útjukra élelmet vittek magukkal, ahogyan a mai vándorok is. Kutatásunk hozzájárul annak megismeréséhez, milyen élelmiszereket használtak elsősorban”.

Az edény alkilrezorcint is tartalmaz, amely a mai teljes kiőrlésű termékekben, a búza- és rozskorpában előforduló anyag, és amelyet eddig semmilyen régészeti leletben nem találtak.

A kutatók a jövőben kerámiaedényeket is meg fognak vizsgálni alkilrezorcinok után kutatva. Ez segítheti a földművelés kezdetének kutatását – emelte ki Jessica Hendy jénai kutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!