fiatal rendezők

2018.10.01. 18:33

Kihirdették a Filmalap inkubátor programjának döntőseit

A negyedik alkalommal meghirdetett inkubátor program tíz döntős filmtervének fejlesztését 2 millió forinttal támogatja a kiíró Magyar Nemzeti Filmalap.

Az inkubátor program 2018-as döntősei Csáki László Kék pelikán, Hegedűs Georgina Szemedbe nézek, Dudás Balázs Begyulladva, Dér Asia Nem haltam meg, Fatér Ambrus A gyerek, Podhradská Lea Drága Marikám!, Mayer Bernadette Szemem fénye, Szilágyi Fanni Veszélyes lehet a fagyi, Csoma Sándor Forráspont és Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című filmtervei lettek – közölte az MTI-vel hétfőn a Filmalap.

A beérkezett pályázatok közül a Bodzsár Márk, Gyárfás Eszter, Nagypál Orsi és Zabezsinszkij Éva alkotta előzsűri jelölte ki a tíz továbbjutó filmtervet; a gyártási támogatásban részesülő öt nyertest pedig ezúttal is a szakmai zsűri és a szakmai közönség fogja kiválasztani a 2019. márciusi pitch fórumon.

A pályázatra idén is diplomás, de egész estés filmet még nem jegyző rendezők, illetve azok az alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi filmfesztiválokon.

A Filmalap értékelése szerint az új hangok felfedezéséért, a fiatal filmesek első egész estés mozifilmjeinek támogatására indított kezdeményezés osztatlan siker a pályakezdő filmesek között. A legtöbb pályázat a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem diplomásaitól érkezett, több pályakezdő rendező pedig külföldi fesztiválrészvétel alapján jelentkezett.

A program népszerűségéről tanúskodik az is, hogy Kolozsváron, Londonban és New Yorkban végzett fiatal magyar filmesek is voltak a jelentkezők között

- hangsúlyozták a közleményben.

A forgatókönyveken a Filmalap fejlesztési csapatának közreműködésével dolgozhatnak tovább az alkotók. A forgatókönyvek elkészítésére októbertől öt hónap áll rendelkezésre. Ezt követően a döntősök 2019. március végén prezentációs, azaz pitch fórumon mérettetnek meg a szakmai közönség előtt.

Az Inkubátor Programot 2015-ben hirdette meg először a Filmalap, azóta több nagy sikerű film készült el a program támogatásával: többek között Szilágyi Zsófi Egy nap című filmje, amely FIPRESCI-díjat nyert Cannes-ban, és amelynek főszerepéért Szamosi Zsófi a Legjobb színésznő díját kapta meg Szarajevóban és Kassán. Csuja László Karlovy Varyban díjazott első alkotását, a Virágvölgyet jelenleg is vetítik a hazai mozik, és jövő héten Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje is indul a mozikban – emlékeztet a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában