fejlesztések

2019.01.11. 17:30

Komoly kihívások előtt áll a megyei könyvtár

A modern, interaktív, közösségbarát szolgáltatásoknak egyre erőteljesebben kell megjelenniük a könyvtárban. A megyei intézmény középtávon nagy változások előtt áll.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

A könyvtárnak a találkozások és az aktivitások helyének kell lennie, ahol a látogatók tanulhatnak, ahol inspirációk érik őket – mondja Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatója. Ha látszólag éppen nincsenek rendkívüli dolgok, akkor is gőzerővel folyik a munka, hiszen jelentős változások várhatóak az intézmény életében. Egyrészt kezd beérni az utóbbi évek egyik legfontosabb szakmai kezdeményezése, Az én könyvtáram program. Az országos projektben a könyvtár-pedagógiai jó gyakorlatokat gyűjtik össze. Azt szeretnék megtudni, hogy olyan szervezett formában, mint a múzeumpedagógia, miként lennének képesek a könyvtárak az oktatást segíteni. Liebhauser János szerint úgy kell ezt elképzelni, mint egy szakácskönyvet, amelyből minden könyvtár receptet választhat.

Szintén újdonság, hogy a könyvtár szeretné minősíttetni magát, amely az adminisztratív feladatok és a munkaszervezés áttekintésével jár együtt. – A könyvtári törvény módosítása szerint nyilvános könyvtár csak a minősítés elvei szerint működhet. Mi ezt úgy értelmeztük, nem választás kérdése, hogy pályázunk-e – tájékoztat az igazgató.

A legnagyobb kihívást ugyanakkor a költözés jelenti majd. Elvben a 2020-as év végéig kell a modern épületnek elkészülnie, és bár elképzelhető, hogy lesz csúszás, ekkorra az intézménynek készen kell állnia minden szempontból. Nem csupán selejtezniük kell az állományt az itt dolgozóknak, de lényegében meg kell fogalmazniuk, számukra mit jelent a korszerű könyvtár. A 2018-as év második felében már zajlott az intenzív felkészülés, és érdekes volt megtapasztalni, hogy a kívülállók, így a szekszárdi építészműhely tervezői vagy a civil szervezetek képviselői miként is látják a bibliotékát.

Az új épület új szolgáltatásokat és technológiákat hoz majd, például a rádiófrekvenciás azonosítást. A könyvekbe kis rádióantenna kerül, amely lehetővé teszi az önkiszolgálást. És amely messze nem jelenti azt, hogy a könyvtárosok munkája feleslegessé válna, sőt. Emellett ugyanis olyan közösségi terek állnak majd rendelkezésre, amelyek kitágítják az itt dolgozók és a látogatók lehetőségeit.

Közösségi térrel gazdagodik a könyvtári szolgáltatás

Az igazán interaktívvá és közösségbaráttá válást az új épületben az a kétszáz fő befogadására alkalmas közösségi tér is szolgálja majd, amelyet a könyvtár a levéltárral együtt használ majd. Ezt olyan technikával szerelik fel a tervek szerint, hogy akár koncertszintű felvételek készítésére is alkalmas lehet, és akár minden héten más jellegű irodalmi program lebonyolítását is lehetővé teszi. Emellett pedig műhelyjellegű alkotó tevékenységek helyszínévé válhat a könyvtár. Természetesen emellett a hagyományos feladatokat is színvonalasan lehet végezni. Az intézmény egyik legfontosabb vállalása persze továbbra is az, hogy csökkentse az egyre nyíló digitális ollóból eredő műveltségi különbségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában