kultúra

2017.10.22. 15:30

Könyv Gulyás Katalin ajánlásával: Sírni csak a győztesnek szabad!

Gulyás Katalint Székely Éva könyvének tartalma is megfogta, de a kötet azért is kedves a számára, mert pedagógusi pályája első osztályától kapta ajándékba.

Hargitai Éva, fotó: Mártonfai Dénes

Gulyás Katalin, a Magyar Vöröskereszt Tolna megyei szervezetének igazgatója Székely Éva „Sírni csak a győztesnek szabad” című könyvét ajánlja az olvasók figyelmébe. Számára a kötet nem csak önmagáért kedves, hanem azért is mert pedagógusi pályája első osztályától kapta ajándékba a zombai általános iskolában a következő ajánlással: „Kedves tanárnéninek! Azért mert nagyon sokat dolgozott, loholt, futott értünk és ezért ezt a kis ajándékot fogadja szeretettel Tölünk. 4/A osztály”

Ma is szeretettel emlékszik vissza a csintalankodásban és ügyességben egyaránt kimagasló, életrevaló gyerekekre, akik nagyon összetartó közösséget alkottak.

Ugyanakkor a könyv tartalma is megfogta. A szerző Székely Éva, a magyar úszósport kiemelkedő alakja, többszörös olimpiai bajnok, aki saját életének történetét vetette papírra.

A részletes tartalmat remekül bemutatja az Országos Széchenyi Könyvtár oldalán megtalálható összefoglaló, ajánló:

„Bevezetőben szól a gyermekkori meleg otthonról, a szeretetről, majd megkísérli rekonstruálni, hogyan is jutott el az életét meghatározó vezérgondolathoz: olimpiát kell nyernie. A Hogyan lettem pillangókisasszony című részben összefoglalja sportolói pályafutását. A könyv legszomorúbb, s mégis legfelemelőbb része közé tartozik, amikor beszámol arról, hogy az üldöztetés éveiben, amikor minden álma összeomlani látszott, milyen akaraterővel úszott, tornázott és sohasem adta fel a reményt. Kedves egyszerűséggel számol be sikereiről, s arról, hogy minden eredmény mögött mekkora erőfeszítés, munka áll. Egy fejezet számol be a Szőnyi úti uszodában edzőként eltöltött évek eseményeiről, majd lányának, Gyarmati Andreának úszó pályafutását ismerteti. Hosszan és meggyőzően magyarázza az okokat és körülményeket, melyek eredményeképpen Andrea „csak” egy ezüst- és egy bronzérmet nyert Münchenben. Az utolsó fejezet - Kórházak - azt a győztes csatát ecseteli, amelyek az orvosok folytattak egyik szemének megmentéséért.

Az érdekes életutat jó tollal, humorral és öniróniával felelevenítő könyv nemcsak a sportot kedvelő olvasóknak, elsősorban fiataloknak ajánlható.”

Gulyás Katalin is szívesen ajánlja a mai fiatalok figyelmébe, sőt, akár kötelező olvasmányként is el tudná képzelni, mert arról, szól, hogy az eredményekhez mennyi kitartásra, önfeláldozásra van szükség, semmit nem adnak könnyen. Ez pedig nem csak az élsportra igaz, hanem az élet minden területére, legyen szó akár egy vállalkozás fenntartásáról, egy munkahelyen való megfelelésről, vagy éppen egy család összetartásáról.

Hozzátette, hogy szíve szerint még nagyon sok könyvet ajánlana, például Szabó Magdától az Abigélt, ami maga az élet gyönyörűen szavakba öntve. Egyébként megjelent a csíkos könyvek sorozatban is, amelynek darabjait hajdanán ő maga is szívesen forgatta kikapcsolódásként. Úgy véli a lényeg, hogy olvassunk, mert ezáltal többek leszünk, nem utolsó sorban szebben és árnyaltabban tudjuk kifejezni magunkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában