támogatás

2018.01.05. 20:26

Könyvmolyoknak segít A kis herceg legnagyobb rajongója

Az üzletember Svájcban nyit ifjúsági irodalmi központot.

Hamarosan ifjúsági irodalmi központot nyit Lausanne-ben Jean-Marc Probst üzletember, aki 4571 kötetes gyűjteményt halmozott fel Antoine de Saint-Exupéry világhírű könyvéből, A kis hercegből.

A gyűjtő, aki többek között az építési munkagépekkel foglalkozó egyik legnagyobb svájci importcég, a Probst Maveg SA vezetője, irodalmi központjával az ifjúságot „sms-nél vagy chatüzenetnél hosszabb szövegek olvasására” akarja ösztönözni. A központba kerül különleges gyűjteménye is.

A projekt munkacíme B-612, amely a kis herceg bolygója a népszerű történetben.

Probst gyűjteményében vannak különleges kötetek, például egy autizmussal élő személyek számára könnyedén olvasható példány, amelynél az írást különböző szimbólumok egészítik ki. Egy másik kiadás Ernesto Che Guevara keze nyomát őrzi, szerepel benne a kubai forradalmár ajánlása is.

A vállalkozó több mint egy évtizede kiemelten foglalkozik Saint-Exupéry művének lefordításával, illetve olyan nyelvekkel, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget. Így került bele a gyűjteményébe egy wayuu nyelvű példány is: ezt a nyelvet a Venezuela és Kolumbia közötti határterületen beszélik.

Ma már mintegy 350 nyelven és dialektusban olvasható A kis herceg Probst gyűjteményében. A válallkozó célja, hogy „A kis herceg üzenetét olyan népek számára is elérhetővé tegye, melyeknek eddig nem adatott meg ez a kiváltság” – emelte ki.

A projektet Saint-Exupéry családja és Waadt kanton is támogatja.

Antoine de Saint-Exupéry műve először 1943-ben jelent meg és azóta világszerte 80 millió példányban kelt el. Az arisztokrata származású francia író, költő és úttörő repülős meséje a legolvasottabb és legtöbbet fordított francia könyv, több száz nyelvre és dialektusra fordították le eddig, és megjelent Braille-változatban is. Saint-Exupéry azonban már nem érhette meg könyve sikerét: 1944-ben egy szövetségi küldetés során a mediterrán térségben eltűnt. Azonosító karkötőjét 1998-ban, gépének roncsait 2000-ben találták meg Marseille partjainál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!