Hangvetés

2019.07.09. 15:38

Magyar vezetéssel lendíthetik fel a balkáni világzenét

A Hangvető vezetésével és az Európai Unió támogatásával MOST néven indul nemzetközi program a nyugat-balkáni világzene fejlesztésére.

Budapest, 2015. október 23. A litván Ilgi koncertje a Womex világzenei expón a budapesti Mûvészetek Palotájában (Müpa) 2015. október 22-én. Az idei, sorrendben 21. Womexet, amely egyszerre vásár, fesztivál és konferencia, október 21-tõl 25-ig rendezik meg a fõvárosban. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A számos országot átfogó MOST konzorcium az EU Kreatív Európa programjának egyik idei kiválasztottja. Magyar pályázó konzorciumvezetőként korábban sosem nyert az EU legfontosabb kultúratámogatási programjából, így a MOST nemcsak a balkáni országok, hanem a magyar világzenei szcéna számára is fontos lépés – közölte a Hangvető.

A MOST (ami magyar jelentése mellett szláv nyelveken hidat, angolul pedig a fokozás felsőfokát jelöli) négy évre szóló, komplex fejlesztési terv a Balkán világzenei piacának előremozdítására.

A 4 millió euró értékű program várhatóan 2019 utolsó negyedévében indul el. A Kreatív Európa Program az ilyen projektek esetében szokásos módon a költségvetés felét állja, a másik felét pedig a konzorciumi tagoknak kell előteremteniük.

A célországok Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Észak-Macedónia, Albánia, Románia és Bulgária, illetve ezek kapcsolatai Európa többi részével.

A program célja, hogy pótolja e területek olyan hiányosságait, mint a megfelelő zenei infrastruktúra, támogatási programok, hiányzó kompetenciák a menedzsment, az ügynökség, a koncertszervezés területén, a megszakadt világpiaci kapcsolatok.

A Nyugat-Balkán sok ismert vagy kevésbé ismert, de magas színvonalú világzenei előadóval rendelkezik, akik azonban megfelelő támogató környezet hiányában nem jutnak el a világpiacra, vagy csak nyugati közvetítőkön keresztül képesek erre, így sikerük nem építi az otthoni piacot – emlékeztet a közlemény.

A projekt részeként ezért

képzések, csere- és gyakornoki programok, vásárok, showcase-fesztiválok segítik majd a régió zenészeit, a tervek szerint négy év alatt megtöbbszörözve a térség jelenlegi világzenei exportpotenciálját.

A Hangvető vezette konzorcium tagjai többek között a brüsszeli BOZAR, a European Music Council, a Songlines magazin, a Piranha Arts, az újvidéki Exit fesztivál és vele Újvidék 2021-es Európai Kulturális Főváros projektje, Temesvár szintén ugyanebben az évben esedékes kulturális főváros-rendezésért felelős projektcége, az albán Fustanella fesztivál és világzenei ügynökség, valamint a bolgár Zenith fesztivál és menedzsmentiroda.

A MOST programban kiemelt szerepet kap az Európai Kulturális Fővárosok hálózata, így Veszprém is.

A Hangvető 2004 óta szervez koncerteket, fesztiválokat, színpadi bemutatókat, koncertsorozatokat, képzési programokat, elsősorban népzenei, világzenei és dzsesszműfajokban, ezen a területen a közép- és kelet-európai régió egyik legfontosabb szereplője. Fő rendezvényei a Budapest Ritmo és a PONT Fesztivál. Koprodukciókban számos európai országbeli partnerrel működik együtt.

Borítókép: Fellépők a Womex világzenei expón a budapesti Művészetek Palotájában (Müpa) 2015. október 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!