Galiba fesztivál

2017.08.07. 23:00

Minden eddiginél több gyerekprogram lesz a debreceni Virágkarneválon

A virágkarnevál „kistestvéreként” idén is megrendezik a Galiba gyermekfesztivált Debrecenben – közölték a szervezők a nagyerdei állatkertben hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere felidézte: 2012-ben született az ötlet, hogy helyi óvodások, iskolások, tánccsoportok és civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kiskocsival vonulva kóstolhassanak bele a karneváli felvonulásba. Az alpolgármester kiemelte, hogy a Galiba programjaiba évről évre gyerekek ezrei kapcsolódnak be. Idén az augusztus 12-től 20-ig tartó fesztiválon mintegy száz program várja majd az érdeklődőket, főként a nagyerdei Békás-tó melletti Lurkó-ligetben. Az idei Galiba újdonsága lesz a Lúdas Matyi-hasonmásverseny – tette hozzá Széles Diána, megemlítve, hogy a fesztivál neve is Fazekas Mihály Lúdas Matyijára, pontosabban Matyi libájára, Galibára emlékeztet.

A Galiba gyermekfesztivál 6. évében megérett az idő arra, hogy Galiba liba mellett gazdáját, Lúdas Matyit még nagyobb figyelem illesse meg, ezért hasonmását három kategóriában keresik a fesztiválon: a Lurkó versenyre „pelyhedző bajusz nélküli kislegényeket”, a Suhanc bajnokságra „pelyhedző bajszú nagylegényeket”, míg a Szenior hasonmás versenyre „a bajszos korosztályból” várnak jelentkezőket, utóbbiak Lúdas Matyi elképzelt jövőbeli alakját formálják majd meg – mondta a részletekről Bódor Edit, a gyermekfesztivál és a virágkarnevál főszervezője. Hozzátette: az idei, augusztus 18-ai Galiba-felvonuláson több mint hatvan, gyerekek készítette, virágokkal díszített kiskocsi vonul majd fel, és a három legjobbnak ítélt Galiba-kiskocsi részt vesz az augusztus 20-i virágkarneváli felvonuláson is.

Oláh Viktor, a hajdú-bihari család-esélyteremtési és önkéntes ház irodavezetője elmondta: idén is megrendezik a nagysikerű babakocsis felvonulást, ezzel a legkisebbeket is bevonják a fesztiválba. Várhatóan 30-35 virágokkal díszített babakocsival vonulnak majd fel a szülők ebben a programban – tette hozzá.

Nagy Gergely Sándor, a sajtótájékoztatónak és több Galiba-programnak is otthont adó nagyerdei állatkert és vidámpark igazgatója bejelentette: elkészült a kert legújabb attrakciója, a szafari kisvonat, amelyen Afrika állatvilágát megidéző mesebeli figurákkal – oroszlánnal, zsiráffal, zebrával – utazhatnak együtt az érdeklődők az állatkerti dísztó körül megújított tér fenyves környezetében.

(Borítóképünk a rendezvény sajtótájékoztatóján készült. Fotó: C. Kiss Ilona)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában