magyar film

2018.03.12. 14:00

Örök tél: Tolna megye ihlette

Örök tél. Ez a címe annak a magyar filmnek, mely a második világháború végén kényszermunkára hurcolt magyar nők történetébe enged bepillantást. Pontosabban azon lányokról, asszonyokról van szó, akiket német(es) neveik miatt vagoníroztak be, azzal a hitegetéssel, hogy mindössze pár hetes „málenkij robotra” viszik őket. Mint tudjuk, évekig tartó szenvedés lett osztályrészük.

Szeri Árpád

A számos erénnyel rendelkező film kiváltképp érdeklődésre számíthat megyénkben, kapcsolódásai miatt. A Szász Attila rendező által jegyzett alkotás forgatókönyv írója az a Köbli Norbert, aki 1977-ben Dombóváron született. Az akkor Molnár György nevét viselő – ma belvárosi – általános iskolába járt. Középiskoláját már Kecskeméten a piaristáknál végezte, 2001-ben pedig Pécsen, az egyetemen szerzett jogi doktorátust. Szülei egyébként ma is Dombóváron élnek.

Az Örök tél – és így a forgatókönyv is – a Lánykák, az idő eljárt című regény alapján készült. A kötet szerzője az 1952-ben ugyancsak Dombóváron született Havasi János. Megyében töltött ifjúkora nyitott könyv azok számára, akik átböngészik a Tolna Megyei Népújság hatvanas évek végén megjelent lapszámait. Mivel atlétikában is kiváló volt, rendszeresen szerepelt a sportoldalon. Az 1970. június 28-i lapszám írása érezhetően szomorkás „Befejezte tanulmányait a dombóvári gimnáziumban Havasi János és Havasi Dezső, a két testvér. Ősztől már a pécsi egyetem színeiben sportolnak. Személyükben két tehetséges, rendkívül jó szellemű atlétát veszít Dombóvár, és egyben megyénk.” 

S végül a harmadik szál. A filmben, 1949-es hazaérkezésekor elhangzik a főszereplőtől, hogy lakhelye szerint szekcsői, azaz Tolna megyei. Amennyiben Kaposszekcsőről – Havasi János egykori lakhelyéről – van szó, az állítás némi megszorítással igaz. A település 1974 végéig Baranyához tartozott, 1975. január elsejével csatolták megyénkhez.

Két, önmagát kiteljesítő életút

Havasi János regényes életet tudhat magáénak: a Wikipédia közli, hogy a jogi egyetem után újságíróként dolgozott, majd a művelődési minisztérium sajtófőnöke lett. Később tudósított Párizsból, Horvátországból és Boszniából is. Hadisír kutatóként többször járt többek között a Donnál, a Donyec-medencében, az Urálban, Lengyelországban, Erdélyben.

Több tucat riportfilm és nyolc riportkönyv szerzője. Két éve szülővárosa művelődési házában találkozott az érdeklődőkkel az akkor már több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett Köbli Norbert. A vele beszélgető Markovits Magdolna nyugdíjas magyartanár így írt róla: „A közönség nagy érdeklődéssel hallgatta a fiatal szavait, jókat derültek sajátos humorán, élvezték intelligens, szerény vallomását életéről, munkájáról, terveiről. (...) tehetségével és sikereivel Dombóvár nevét fényesíti.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában