születésnap

2018.10.12. 07:00

Összeköti őket a származásuk, a kultúra és a dalok szeretete

A negyvenedik születésnapját ünnepelte a „Mondschein„ Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus néhány nappal ezelőtt. Egykori és mai tagok, karnagyok, barátok jöttek össze, hogy emlékezzenek és énekeljenek.

Budavári Kata

Fotó: Gottvald Károly

A szekszárdi „Mondschein” kórus története tulajdonképpen még megalakulása előtt kezdődött. Klézli János, a helyi sváb kultúra patronálója fogta össze a németséget sok évvel ezelőtt, ő hozta létre egy baráti körből a német klubot, amelynek egyik hajtása aztán ez az énekkar. Egyesületi formában 2004 óta működik, az első elnök Rosenberger Ferencné volt. Tőle vette át a csoport vezetését Mikola Péterné, aki a helyi német hagyományok őrzését pedagógusként is igen fontosnak tartja. Tőle tudtuk meg, hogy a kórus mind a mai napig nagyon jó közösség, lényegében egy baráti társaság, akiket összeköt a sváb származás és identitástudat, kultúrájuk és a zene szeretete. Épp ezért nem véletlen, hogy elsősorban helyi és a környékbeli falvak népdalait éneklik. Ezeket a kórus legmeghatározóbb karnagya, Katharina Eicher-Müller gyűjtötte. A kórusvezető igen fiatalon, még főiskolásként vette át a csapatot. Nemcsak felkutatott szinte minden fellelhető dalt, de határozottan tett pontot a viták végére is. Ezek, mondhatni, teljes mértékben szakmaiak voltak, és arra vonatkoztak, hogy milyen nyelvjárásban adjanak elő egyes dalokat. Katharina Eicher-Müller véleménye az volt, hogy ahonnan származik az ének, arra a településre jellemző módon kell azt előadni. A mennyiségében is szép anyag feldolgozása ma is tart. A dalok szövegét pedig még ma is úgy tanulják meg a tagok, hogy először értelmezik azt. Mivel a hitelesség igen fontos, fellépéseiken eredeti viseletben állnak színpadra. Több olyan ruha is az egyesület birtokában van, amely több mint száz éves.

A kórus rendszeresen részt vesz német nemzetiségi hagyományőrző együttesek különféle rendezvényein, kiállításokon, jubileumi gálákon, több csoporttal szoros barátság alakult ki nemcsak a megyében, hanem a megyén kívül is. Mikola Péterné elmondta, hogy amióta 2012-ben átvette az elnökséget, minden hosszabb úton megkínálják a társaságot valamilyen kulturális csemegével. A társaság például rengeteg tájházban járt már, döntően olyan gyűjteményeket tekintettek meg, amelyek a sváb kultúrát hivatottak bemutatni.

A „Mondschein” kórus két minősítési rendszerben is megméreti magát. Az egyik a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa, röviden a Landesraté. Ezen többször érdemeltek arany fokozatot, illetve dicséretes és kitüntetéses és dicséretes aranyat, és több országos fesztiválra is hívták őket. A másik a KÓTA, azaz a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége minősítője, amelyen szintén többször kapott az énekkar arany minősítést, de az aranypáva fokozatot és a nagydíjat is megszerezték már, nem mellesleg elsőként a nemzetiségi csoportok közül. És ha már elismerések, a kórus 2009-ben a KÓTA díját nyerte el a hagyományőrző munkáért, majd a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat „A Szekszárdi Németségért – Klézli János nívódíjat”, tavaly pedig Szekszárd Büszkesége 2017 díjat kapott a helyi önkormányzattól.

Rendszeresen fellépnek jótékonysági hangversenyeken és a város rendezvényein, így például a szüreti napokon, amelynek a szüreti kórustalálkozó révén társszervezői is. A kórus most is tele van tervekkel, jövőre újra minősítőn indulnak.

A jelenlegi karnagy Molnár Márta, aki gitártanár, zenekarvezető, azaz képzett és elhivatott zenész. Mikola Péterné ugyanakkor azt sem titkolta, hogy nehéz megfiatalítani a kórust. Az utánpótlást a szekszárdi Wunderland óvoda és a Dienes-iskola jelenti, ahol a sváb hagyományok őrzése kiemelt jelentőséggel bír. Ezekben az intézményekben nemcsak fellép az énekes gárda, de elsősorban a nemzetiségi napokon önkénteskednek is, előadásokat, bemutatókat tartanak, dalt tanítanak a gyerekeknek.

Jubileumi ünnepség muzsikával és kiállítással

A „Mondschein” kórus hangversennyel ünnepelte fennállásának negyvenéves jubileumát.

A szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központba péntekre a régi és új kórustagok, karnagyok mellett a németséget, a német nemzetiségi kultúra iránt érdeklődőket várták. Eljött a csapat első karnagya, Kocsis Imre Antal is. Az eseményen köszöntőt dr. Józan-Jilling Mihály, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott, a moderátor, mint sok más eseményen is, Vargáné Rónai Éva volt. A kórus alapító tagja Moizes Gyuláné, aki örökös tagság címet kapott e jeles alkalomból. Az énekeseket most a szokásoknak megfelelően Keller Antal kísérte harmonikán. Az eseményt két kiállítás megnyitója tette színesebbé. A 40 év képekben című fotótárlat a kórus életébe enged betekintést. A Kincseink Tolnából Till Jánosné népviseletes babáit, Trautmann Konrádné hímzéseit és Vitéz Zsolt pacskergyűjteményét mutatja be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában