Gottvald Károly

2018.12.16. 16:00

Páratlan kultúrkincs őrzői és megörökítői a Gottvald-féle fotók

Hetvenéves a megye talán legismertebb fotóriportere, Gottvald Károly. Pályája alapvetően a Tolnai Népújsághoz kötődött, de más lapoknak és az MTI-nek is sokat dolgozott. Feladatokat nyugdíjasként is vállal. A munkája a hobbija, az élete.

Wessely Gábor

Fotó: Makovics Kornél

Gottvald Károly legfőbb műve a paksi atomerőmű. No nem a létesítése, hanem az építkezés fotókon való bemutatása. Újságíró kollégájával, Hazafi Józseffel hétről hétre készítették a beszámolókat a megyei lapnak. A képekből az MTI is kért, vagyis ország-világ a Gottvald-fotók alapján követhette az eseményeket a hetvenes évek elejétől az I-es blokk indításáig, 1983-ig.

Egy ilyen tartalmas életút bemutatásakor a teljességre törekedni fölösleges erőfeszítés. Néhány érdekes epizód felvillantásával kell beérnünk.

Már általános iskolás korában a tolnai textilgyár fotószakkörébe járt. A Népújság alkalmazottja 1970-től 2012-es nyugdíjazásáig volt, de máig dolgozik a lapnak. Pályája kétharmadát a filmes, egyharmadát a digitális korszakban töltötte. Számos elismerésben részesült, 1993-ban például a 12 áldozatot követelő pörbölyi iskolabusz-baleset humánus bemutatásáért „Az év sajtófotója” pályázaton II. díjat nyert. Sikeres sorozata volt a rácvölgyi – tamási – cigánytelepről készített is, a hetvenes évek végén. A nyolcvanas évek elején duplaoldalas képriportjait közölte az Új Tükör Keleti Éva szerkesztésében.

Sokfelé járt, a föld alatt és a föld felett: fotózott uránbányászokat ezerkétszáz méteres mélységben, és lencsevégre kapta a gemenci erdőt madártávlatból, helikopterről. Találkozott a híres kortársakkal: politikusokkal, művészekkel, tudósokkal, sportolókkal. Megörökítette II. János Pál pápát a pécsi miséjén, Teller Edét a paksi látogatásakor és Fülöp herceget, amikor visszahozta az első hódokat a Gemencbe.

Maga is alkotó ember lévén, nagyra tartja az alkotókat. Lakását Szatmári Juhos László, Mözsi-Szabó István, Molnár M. György, Gáti Mariann, Farkas Pál, Baky Péter, Törő György, Adorjáni Endre, Martinek József és más művészek munkái díszítik. Rengeteg kiállítása volt, köztük olyan is, amelyet vándoroltattak az országban Nyíregyházától Pécsig. Állandó tárlata Tolnán, Bogyiszlón és Pakson van. Felnagyított felvételei láthatók az Atomenergetikai Múzeum homlokzatán.

Emellett jó néhány könyvet illusztrálnak a képei, köztük a Fesztiválos Szekszárdi Pünkösdök címűt, ugyanis hosszú időn át volt e rendezvény fotósa és sajtófőnöke. (Ebbe a kiadványba 15 év kétszáz fényképe került, a szöveg Ékes László újságíró munkája.)

Az 1970-től eltelt közel fél évszázad lassacskán helytörténetté váló Tolna megyei eseményeit rögzítik a Gottvald-fotók. Az egyik kiállítását Fertőszögi Béláné művészeti főelőadó nyitotta meg, aki azt mondta: páratlan kultúrkincs van a kezében. Tegyük hozzá: megdolgozott érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában