könyvhét

2019.06.21. 20:00

Pont arra az íróra, könyvre voltak kíváncsiak

Minden ünnepi könyvheti program sikeres volt a megyei könyvtárban, tudtuk meg Liebhauser János igazgatótól.

Budavári Kata

Fotó: Illyés Gyula Megyei Könyvtár

Pedig nem minden úgy alakult, ahogy eltervezték, ennek pedig elsősorban a hőség volt az oka. Az ünnepi Könyvhetet eredendően úgy képzelték el, hogy az udvaron, árnyas fák alatt beszélgetnek a résztvevők, most azonban a légkondicionált terekbe kellett behúzódni.

Egy-egy rendezvényen nem nagy tömegek, de szép számú közönség jelent meg, akik tényleg érdeklődtek, és pont arra az íróra, könyvre voltak kíváncsiak, akivel, amivel éppen akkor találkozni lehetett.

Szép volt a nyitó nap a könyvtár igazgató szerint, amikor Móser Zoltán és Vörös István verses fotóalbumát zenés irodalmi esten ismerhette meg a közönség. Ez köszönhető volt a tanodás és jó színpadi jelenléttel rendelkező Kató Hajnalkának és a zenészeknek, Kovács Gábornak és Szabó Lászlónak. Liebhauser János elmondta, a programot szívesen kivinnék a megyei bibliotékához tartozó kis könyvtárakba is.

Kemény Zsófi slammert, édesanyja Szirmay Ágnes dramaturg, író kísérte el Szekszárdra. Előadásuk elsősorban, de nem csak a fiatalokat szólította meg. A publikum soraiban gimnazisták és leendő középiskolások foglaltak helyet jobbára, a beszélgetés pedig nagyon hangulatos volt.

A szombati gyerekeknek szóló rendezvény szintén igazán jól sikerült, és ezen a napon az udvaron is lehetett játszani.

A záró napon Kukorelly Endre talán legfontosabb gondolata Pálya című új kötete bemutatóján az volt, hogy nem nézni kell, hanem csinálni. Igaz ez a focira, hiszen a labdát rúgni kell, és igaz ez az irodalomra is. Nemcsak olvasni érdemes Kukorelly szerint, hanem például naplót írni. A diskurzusból az is kiderült, miként lehet a férfias, macsó ösztönöket kultúrává oldani.

Liebhauser János beszélt a könyvárusítással kapcsolatos tapasztalatokról. Elmondta, hogy a Librivel közös projektjük jobban ment, mint tavaly, és, hogy apró lépésekben haladnak. Arról szintén szólt, hogy nehéz megmondani, mi lesz igazán kelendő, továbbá, hogy igazi sikerköteteket, például Péterfy-Novák Éva könyvét nem tudták lehozni, mert már a fővárosban elkapkodták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában