csak egy kattintás

2017.08.11. 13:00

Rendhagyó módon nézheti meg Van Gogh napraforgós képeit

Egynapos online kiállítás keretében mutat be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria hétfőn.

A művészet szerelmeseinek egyfajta Szent Grál lenne tárlaton együtt látni a holland festő napraforgós képeit, erre azonban még soha nem került sor, és nagy valószínűséggel nem is fog. A festmények ugyanis a világ különböző pontjain vannak szétszórva, az őket őrző gyűjtemények pedig vonakodnak kölcsönadni a műveket.

A londoni National Gallery ezért úgy határozott, hogy a Facebook Live szolgáltatáson, virtuális tárlatvezetés keretében mutat be ötöt a napraforgós csendéletek közül. Az intézmény igazgatóhelyettese szerint nagy valószínűséggel ez lesz az egyetlen esély együtt látni az alkotásokat.

Három kontinens múzeumait kapcsolják össze

Az online kiállításon szereplő képeket három kontinens múzeumai őrzik, a londoni galéria mellett az amszterdami Van Gogh Múzeum, a Philadelphia Museum of Art, a müncheni Neue Pinakothek és a tokiói Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art.

A hétfői kiállításon „körkapcsolásban” mutatják be őket, mindegyik állomáson 15 perces tárlatvezetést tart az adott intézmény egy-egy szakértője, aki aztán átadja a szót a következő galériának. A narrátor Willem van Gogh, a festő fivérének dédunokája lesz.

Kalandos a napraforgós képek története

Vincent van Gogh egyetlen napraforgós képét sem tudta eladni életében. Az alkotások Theo nevű testvérére, majd az ő feleségére szálltak. Jo Bonger a virtuális tárlaton látható öt csendélet közül négyet is értékesített 1891 és 1924 között, egyet azonban megtartott. Utóbbit őrzi az amszterdami múzeum.

Martin Bailey, a festő munkásságának szakértője, aki könyvet is írt a napraforgós mesterművek történetéről, a rendhagyó kiállítás jelentőségét hangsúlyozta a The Daily Telegraph című brit lap pénteki számában. A való életben „sohasem lesznek együtt láthatók” – vélekedett, hozzátéve, hogy ennek két oka van: egyrészt törékeny állapotuk miatt vagy egyáltalán nem szállíthatók, vagy csak különösen kivételes körülmények esetén. Másrészt – tette hozzá – a legnépszerűbb alkotások közé tartoznak az őket őrző intézményekben, amelyek csak vonakodva adnák őket kölcsön.

(A borítóképen Paul Gauguin: Van Gogh napraforgókat fest című alkotása látható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!