Mária-út

2019.07.30. 14:00

Stekly Zsuzsa képe várja a zarándokokat

A bonyhádi Brauer család létesített emlékhelyet Mecseknádasdon, Skóciai Szent Margit tiszteletére. Szent István unokája, a későbbi skót királynő ott született.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Brauer János (borítóképünkön) hosszú időn keresztül állt a bonyhádi székhelyű Hungária Takarék élén. Nyugdíjba vonulását követően családi vállalkozásba kezdett, feleségével, fiával és menyével Mecseknádasdon panziót működtetnek. Kevesen tudják, hogy Mecseknádasd egy szentet is adott a világnak. Ott született 1047-ben Skóciai Szent Margit. Egyes források Nádasd, mások Reska néven említik a szülőhelyét, amit a kutatók a mecseknádasdi Réka-völggyel, Réka-várral azonosítanak. Az egykori várból nem sok maradt; a rom kedvelt turistacélpont.

A Brauer család emlékhelyet létesített a szent tiszteletére, a panzió udvarának egyik sarkában, amit már felfedeztek a zarándokok. Nem is volt nehéz felfedezni, mert Mecseknádasdot érinti a leghosszabb magyarországi zarándokút, az Esztergomból induló, Budapestet, Szekszárdot, Pécset érintő és Máriagyűdön végződő Mária-út. (Ezt 2011-ben avatták. Az első csoportban, akik végigmentek rajta ott volt a szívsebész, dr. Papp Lajos is.)

A zarándokok gyalogosan és járművekkel is érkeznek, imádkoznak, gyertyákat, mécseseket gyújtanak, virágokat helyeznek el. Számukra külön bejáratot biztosítottak az emlékhelyhez, amit a bonyhádi művész, Stekly Zsuzsa, Skóciai Szent Margitot ábrázoló tűzzománc alkotása díszít.

A skót nép szeretete övezte

Skóciai Szent Margit apja, Száműzött Eduárd, fiatalon távozni kényszerült Angliából. Magyarországon talált menedéket, ahol Szent István lányát, Ágotát vette feleségül. Később visszatért családjával hazájába, de nem tudta megszerezni az angol trónt. Egyik lánya, Margit a skót királyhoz, III. Malcolmhoz ment feleségül, egyik unokája, Matild pedig a következő angol királyhoz, I. Henrikhez. Margit megismertette a római katolikus liturgián alapuló kereszténységet a középkori Skóciával. Támogatta a szegényeket, az árvákat, szorgalmazta templomok, kolostorok, iskolák építését. A skót nép szeretete övezte. IV. Ince pápa avatta szentté 1251-ben. Emléknapját az egyház november 16-án ünnepli.

Közép-Európában több Mária-út fut

A Mária-út elnevezést gyűjtőfogalomnak is tekinthetjük. Több közép-európai zarándokutat neveznek így, melyek főként Mária-kegyhelyeket, búcsújáró helyeket, kegytemplomokat kötnek össze. Először 2007-ben bukkant fel ez az elnevezés, a Mariazelltől Csíksomlyóig húzódó, 1400 kilométeres útszakaszra vonatkoztatva. Ezt a távot gyalogosan mintegy 60 nap alatt lehet megtenni. A nyugat-keleti Mária-út után, a közelmúltban már egy észak-déliről is gyakran beszélnek. Ezt Częstochowától Medzsugorjéig tervezik, szintén ezer kilométert meghaladó hosszban. (A két település légvonalban, mintegy 850 kilométerre fekszik egymástól.) A csak magyarországi Mária-út, Esztergomtól Máriagyűdig, 431 kilométer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában