A hónap műtárgya

2020.02.15. 11:30

Tallér vall a zavaros pénzügyi helyzetről

Vetlár falu ma már nem létezik, ám az egykor Gerjen melletti település érdekes emléket őrzött meg földjében. Tavaly tavasszal fémkereső műszerrel végzett felderítés eredményeként került napvilágra egy pénzérme.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

– Felületesen megnézve a viszonylag gyakori II. Ferdinánd főhercegi tallér nem tűnt hamisnak – mondta el lapunknak Czövek Attila régész főmuzeológus, az intézmény osztályvezetője, miközben bemutatta a hónap műtárgyát. – Viszont az előlapján erősebb rezes korrózió látszódott, ez azért szokatlannak tűnt. Tisztítás és alaposabb vizsgálódás után egyértelmű lett, hogy a pénz hamis. Bár II. Ferdinánd több mint harminc éven keresztül bocsátott ki hasonló éremképű tallért, így azok közt az eltérő verőtövek miatt igen sokféle található, mégis, a pénzen van több olyan különbség, több olyan jegy, ami bizonyítja a hamisságát.

Czövek Attila a tallérutánzattal Fotó: Mártonfai Dénes

A felületi elváltozások, a korróziós nyomok és egy kisebb sérülés alapján anyagvizsgálat nélkül is látható, hogy a tallér úgynevezett szendvicsszerkezetű. Azaz a rézmagot vékony ezüstréteggel vonták be. Mérete is eltér a szokásostól, melyhez képest két-három milliméterrel nagyobb az átmérője, ugyanakkor az anyaga miatt a súlya öt grammal csekélyebb. Mindezek alapján a pénz ezüsttartalma lényegében elenyésző.

A gerjeni lelet leginkább II. Ferdinánd 1580-as években vert tallérjaival mutat rokonságot. Bár az előlapon a korróziótól a főherceg arcéle nem teljesen látszik, de az arcszőrzet kialakításában így is szembeötlő a különbség egy eredeti tallér ábrázolásához képest. Emellett a jobb kézben lévő hatalmi jelvény, a jogar feje a verőtő hibájából adódóan hiányzik. A magasan záródó, álló ingnyak kidolgozása elnagyolt, a divatot követő, szokásos maximum három redő helyett legalább öt redőt ábrázol. Így aránytalanul hosszú lett a főherceg nyaka. A kör­iratban hibák vannak: hiányzik a betűk közötti elválasztó jelzés, az ARCHIDUX – főherceg – helyett az értelmetlen VRCHIDUX szó szerepel. A hátlapon a címer elnagyolt kidolgozású és hibás. A sá­vok száma eltérő, a Habsburgok ősi címere, az arany alapon koronás vörös oroszlán hiányos, a címerpajzs feletti korona nem a szokásos főhercegi, az Aranygyapjas rend gyatrán megformált szemekből álló láncához nem csatlakozik a báránybőr medál, a körirat itt is helytelen.

– Mint ahogyan korábbi évszázadokban, a pénzverés a középkorban is uralkodói felségjognak számított – közölte Czövek Attila. – Ezért a pénzhamisítást felségsértésként ítélték meg és jószágvesztéssel, avagy egyenesen halállal büntették. Az ország három részre szakadása után különösen nagy pénzhamisítási hullám indult meg. A végrehajtó hatalmak gyengesége miatt nem tudtak érvényt szerezni a pénzhamisítás elleni törvényeknek, a pénzügyi állapotok zavaros volta pedig igen megnehezítette az utánzatok kiszűrését. A hódoltsági területeken a pénzhamisítást elsősorban a törökökkel délvidékről érkező rácokhoz köthetjük. Esetükben a tallér ugyancsak ezüst váltópénze, a dénárok hamisításával foglalkozó műhelyeire Gaál Attila, K. Németh András, Tóth Gábor és Varga Máté kutatásai alapján megyénkben is találunk jó néhány példát.

Elárasztották Európát a verettel

A középkorban az ezüst csak váltópénz volt, de igény merült fel arra, hogy az általában 1:10 értékarány figyelembevételével legyen az aranypénzzel egyenértékű ezüstpénz is. Ennek legfőbb feltétele, a nagy mennyiségű ezüst adott volt az európai és az újvilági bányák révén. Bár Tirolban verték az első tallért, igazi bölcsőjének Csehország nevezhető. Itt Sankt Joachimsthal – ma Jáchymov – mellett a Schlick grófok gazdag ezüstbányái és verdéi az 1520-as években közel 62 tonnányi ezüstből készült mintegy 2,2 millió darabbal árasztották el Európát. Innen az elnevezés is: a kezdeti Sankt Joachimsthaler Guldengroschen egyszerűsödött Joachimsthaler átmeneten keresztül Thalerra. Ebből lett a magyar tallér, angolban pedig dollár. A Habsburg Birodalomban, benne a három részre szakadó Magyarországgal a 16. századtól a pénzrendszer talléralapú lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában