megmérettetés

2019.04.19. 13:30

Tehetségüket bizonyították a kis színjátszók

Budavári Kata

Fotó: Beküldött kép

A Weöres Sándor Országos Színjátszó-találkozó Tolna megyei fordulóját rendezték meg nemrég Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban. A felmenő rendszerű találkozón hat Tolna megyei csoport mutatta meg magát. A zsűri Tóth Zsuzsanna előadóművész, drámapedagógus és Patonay Anita színész-drámatanár volt.

A szekszárdi Szent József Iskolaközpont Vackor csoportja Kérdem én című darabja több magyar és európai költő verseire épült, az alapkoncepciót Jostein Gaarder azonos című könyvéből merítette a szerző-rendező, Bertáné Hargitai Margaréta. A 6, 9 és 12 éves diákok gondolataira, világképére épülő szerkesztett játékban a világban saját magukat megtaláló, a félelmekkel, halállal és a szerelemmel is szembenéző, ezeket képileg és zeneileg gyönyörűen megformáló gyerekek a zsűri döntése alapján arany minősítésre voltak érdemesek, s képviselhetik megyénket a dél-dunántúli regionális fordulón, májusban.

A jelenlévők megtekinthették továbbá Hefner Edit rendezésében a Garay általános iskola Garay Cinkék: Emese és Márió című szerkesztett játékát, amelyet a zsűri bronz minősítéssel jutalmazott. Az Apraja-nagyja: Szemüveges tücsök című közös dramatizálását a Gerjeni Református Általános Iskola és Óvoda diákjainak Máténé Turi Katalin tanította be. Ezüst minősítést érdemeltek. A dombóvári belvárosi iskolából érkező Gézengúzok A jövő című közös dramatizálását a csoportvezető, Nyári Éva rendezte, és ezüst minősítést hozott. A Szent József Iskolaközpont KoméDiákok Az állatok nyelvén tudó juhász című népmese-feldolgozása bronz minősítést kapott, rendezője Bertáné Hargitai Margaréta. A Garay-iskola Garay Gerlék ÁlomDarabja, mely életjáték kategóriában indult, Hefner Edit rendezésében bronz minősítést kapott.

A zsűri felhívta a figyelmet a darabok szerkesztésének tudatosságára, a dramaturgiai eszközök kreatív használatára, és arra, hogy a gyerekek életkorának, érdeklődésének megfelelő darab kiválasztásán túl a rendező felelőssége, hogy értéket közvetítő, s a gyerekek ötleteit ezzel összhangba hozó alkotás szülessék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!