önálló rendezvénnyé válik

2018.02.09. 18:30

Tizenkét produkciót hívnak meg a Komlói Amatőr Színházi Találkozóra

Tizenkét produkciót hívnak meg a negyedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) versenyprogramjába. A seregszemlét idén – rendhagyó módon – május 31. és június 3. között rendezik meg – hangzott el a mecseki városban tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentette: a korábban a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) offprogramjaként megrendezett fesztivál ettől az évtől önálló rendezvénnyé válik, ezért az előző alkalmakhoz képest idén egy héttel előbb rendezik meg a seregszemlét.

„A tavalyi alkalom bebizonyította, hogy a KASZT a leghatékonyabb és legerősebb Kárpát-medencei magyar nyelvű amatőr színházi találkozóvá vált”

- méltatta a rendezvényt a térség fideszes országgyűlési képviselője, megköszönve egyúttal a szervezők munkáját.

A politikus kiemelte, hogy a 23 ezres lakosú baranyai városban a tavalyi fesztiválon 2410 nézőt regisztráltak. Utalt arra, hogy a KASZT idén rekordösszegű állami támogatásra számíthat, a pontos összeget később jelentik be.

A minőségi vidéki kulturális fesztiválok támogatására – külön költségvetési soron – idén 750 millió forint áll rendelkezésre, ami háromszorosa a 2016-os keretnek – emlékeztetett az államtitkár.

Az idei versenydarabokat mintegy 70 produkcióból választják ki, a versenyprogramba 12 darab kap meghívást – ismertette a részleteket Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója. A folyamatban lévő válogatásról megjegyezte: Magyarország mellett Romániából is érkezik amatőr színházi társulat Komlóra.

Pataki András úgy vélekedett, hogy a KASZT versenyprogramjának fele professzionális közegben is megállja a helyét. Az offprogramok között szerepel a The Blues Brothers című musical, mások mellett fellép Varga Miklós, Rudán Joe és Kalapács József.

A fesztiváligazgató a fesztivál küldetését úgy összegezte: „a KASZT nem ünnepi rendezvény, mert üzenete a hétköznapokra szól, gyakorlati haszna a mindennapokra mutat”.

Polics József (Fidesz-KDNP) polgármester az erős helyi közösségeket, a szervezőket és a nézők fokozott érdeklődését méltatva azt hangsúlyozta: Komlón igény van a minőségi kultúrára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában