Szimbolikus helyszín

2019.08.19. 22:30

Több ezren látták az esztergomi bazilikánál a Csíksomlyói passiót

A templom előtti téren a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös műsorán szerepelt a darab hétfőn este.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A Nemzeti Színházban 2017-ben bemutatott Csíksomlyói passió szabadtéri változatát 16 színész és 130 táncos játszotta el több ezer néző előtt Esztergomban – olvasható a színház közleményében.

Mint írják, ahogy tavaly a dráma címadó helyszínén, Csíksomlyón, úgy az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház előtt is nagy sikert aratott az előadás.

A közleményben Vidnyánszky Attilát, a produkció rendezőjét idézik, aki elmondta:

az volt a célja, hogy a néző az alkotókkal együtt tanúja legyen, újraélje a krisztusi szenvedéstörténetet.

A Nemzeti Színházban és az augusztus 19-én Esztergomban játszott előadás mintájául szolgáló misztériumjátékoknak és a ferences iskoladrámáknak a hitélmény megújítása volt az eredeti célja – hangsúlyozta. Mint fogalmazott,

ez személyes történet mindenki számára, ugyanakkor egy ilyen előadás az együvé tartozást is hirdeti, a művészek és a közönség egy közösséggé válhat az előadás alatt.

A dráma szövege csíksomlyói passiójátékokból, Szőcs Géza írásaiból és Berecz András által gyűjtött archaikus népénekekből és mesékből állt össze.

Széles összefogással valósult meg az előadás

A Csíksomlyói passió szerves része a tánc: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes negyvenöt táncosa mellett a Bem Néptáncegyüttes, a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes hetvenhárom táncosa lépett fel az esztergomi előadáson, amelynek táncdramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, társrendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán volt.

A produkcióban közreműködött a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekara és az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskola kórusa is.

Az ingyenes szabadtéri előadás az Esztergomi Várszínházzal közös szervezésben valósult meg.

Sokan érkeztek a Felvidékről is

Vidnyánszky Attila azt mondta:

ahogy szimbolikus üzenete volt annak, hogy a múlt évben Csíksomlyón adhatták elő a passiót, úgy annak is, hogy most az egyik legfontosabb magyarországi szakrális helyszínen, az esztergomi bazilika előtt játszották az előadást.

„Fontosnak tartottam mindkét helyszínen, hogy helyi fiatalokat is bevonjunk a produkcióba, akik így magukénak érezhették az előadást” – mondta, hangsúlyozva: az pedig különösen lényeges, hogy tavaly rengeteg erdélyi, idén pedig – a szlovák határ közelsége miatt – sok felvidéki néző is látta a Csíksomlyói passiót, amely így a magyarság összetartozásának szimbóluma lett.

Borítókép: Berecz András a vándor és Tókos Attila a halál szerepében a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passió című közös előadásának jelmez nélküli próbáján az Esztergomi bazilika előtt 2019. augusztus 18-án. A darabot Vidnyászky Attila rendezésében augusztus 19-én mutatták be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában