fenntarthatóság

2019.07.21. 13:00

Tovább zöldül és jó példát mutat az egyetem

Tolnai Népújság

Fotó: PTE

Az Indonéziai Egyetem GreenMetric felmérését koordináló csapatának elnöke és alelnöke érkezett a Pécsi Tudományegyetemre azzal a céllal, hogy megismerjék a fenntarthatósági törekvések iránt elkötelezett intézmény tevékenységét – tájékoztatott az egyetem. Érkezésük célja emellett, hogy személyesen mutassák be a világ zöld egyetemeit rangsoroló lista múltját, jelenét, jövőjét, a nemzetközi trendeket, a verseny indikátorait, az adatszolgáltatás folyamatát.

A delegációt Miseta Attila egyetemi tanár, a PTE rektora fogadta július 15-én. A találkozón a Pécsi Tudományegyetem, Pécs városa, valamint Baranya megye fenntarthatóságának témakörében érdekelt szervezetei is bemutatkoztak.

Szó volt Pécs Európa Zöld Fővárosa pályázatáról és a régió Klímastratégiájáról is. Az Indonéziai Egyetem képviselői részletesen szóltak a zöld rangsort meghatározó alapelemekről, például a hulladékmenedzsmentről, a vízhasználatról, a közlekedésről, valamint a környezetvédelemmel kapcsolatos kutatási potenciálról. A környezettudatosság, energiahatékonyság amellett, hogy felelősség, komoly kreatív energiákat is mozgósít. Ma már valamennyi diszciplína foglalkozik a témával: építészet, dizájn, jog- és orvostudomány, politikatudomány. Ebből hallhattak az érdeklődők ízelítőt a tanácskozás délutáni szekciójában.

A rendezvény nem titkolt célja a fenntarthatóság témakörében érdekelt hazai egyetemek, felsőoktatási intézmények közötti párbeszéd erősítése, ugyanakkor egy még hatékonyabb részvétel a „zöld” nemzetközi diskurzusban a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – a szakmai tanácskozás következő helyszíne – koordinátori szerepével. A PTE Zöld Egyetem programját a Kancellária menedzseli.

Mint ismeretes, a Univer­sity of Indonesia által kezdeményezett felméréshez az első évben, 2010-ben mindössze harmincöt ország kilencvenöt intézménye szolgáltatott adatokat, 2017-ben már hatszáztizenhat. 2016-ban a Pécsi Tudományegyetem a 355. volt a listán, 2017. év végére a 179. helyre ugrott és lett a második legzöldebb hazai felsőoktatási intézmény.

Borítóképünkön: Prof. Riri Fitri Sari asszony Indonéziából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában