Élő Martin

2020.01.02. 10:50

Zsuráfszky Zoltán: a táncnyelvem is magyar

Izgalmas és rendhagyó előadás-sorozatra invitál az új esztendő kezdetén Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője.

Budapest, 2018. november 23. Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncmûvész, koreográfus a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban a meghívott vendégek a mûvész munkásságát és pályáját elevenítik fel. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTVA / MTI

Fotó: Zih Zsolt

A táncművész a Martin György néptánckutató hatvanas évekbeli filmfelvételei alapján színpadra állított kalotaszegi, mezőségi, széki, bonchidai és szatmári táncokból megalkotott koreográfiák bemutatóját ajánlja a kultura.hu portál által vele készített újévi interjú olvasóinak a figyelmébe. Mint mondja, az Élő Martin-sorozat címet viselő, 40-50 perces monográfiaszerű alkotások hiteles képet adnak a kutató által megörökített település vagy vidék paraszti világáról mind a tánc, mind a viselet, mind az ének és a zene tekintetében.

A beszélgetésből kiderül: a sorozatot január elejétől öt hétvégén keresztül öt műsorban, bérletben játssza a Nemzeti Táncszínház. A záró est pedig Martin György születésnapjához (február 5.) kapcsolódik majd közönségtalálkozóval összekötve.

Az interjú táncos pályafutásáról és jelenlegi munkájáról is kérdezi Zsuráfszky Zoltánt, aki arra a kérdésre, hogy ha újrakezdhetné, akkor is táncos lenne-e, bevallja: a tánchagyományon és az abból kiinduló művészeteken kívül igazán semmi sem érdekelte. „Számomra a néptánc bármely művészeti ággal felér. A magyar néptánc nyelve a magyar nyelv, ezt nem tudom máshol átélni, csak ebben az országban. A táncnyelvem is magyar, és a művészi munkám is ennek a hazának szól” – fogalmaz a koreográfus.

Borítókép: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus egy korábbi interjú alkalmával az MTVA stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában