Lakberendezés

2010.09.11. 10:02

Szeptember 11: A tüntetések árnyékában

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak tiszteletére rendezett idei megemlékezéseket több esemény is beárnyékolja. A tervezett koránégetést végül lemondták, a muzulmán világban azonban nem csitul a felháborodás, miközben az Egyesült Államokban sokan a Ground Zero közelébe tervezett mecsetépítést kifogásolják.

MTI

Az elmúlt években politikamentes, méltóságteljes nap volt szeptember 11-e az Egyesült Államokban, idén azonban a terrortámadások áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezéseket több esemény is beárnyékolja. A Ground Zero, a New York-i terrorakció helyszíne közelébe tervezett iszlám vallási centrum építésének szándéka, valamint Terry Jones floridai lelkész később visszavont bejelentése, hogy ezen a napon szeretné majd elégetni a Korán kétszáz példányát, széles vitákat váltott ki a vallásszabadságról.

„Egyértelmű akarok lenni és száz százalékosan megerősítem, hogy szombaton 18 órakor nem lesz koránégetés, ahogy azt előzőleg tervezték – jelentette ki péntek délután a floridai Gainesville-ben K.A. Paul evangélista lelkész. Paul annak a Terry Jones tiszteletesnek a bizalmasa és szövetségese, aki korábban azzal fenyegetőzött, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás idei évfordulóján nyilvánosan elégeti az iszlám szent könyvének kétszáz példányát.

Korábban Jones és Paul két órás ultimátumot adott a New Yorkba tervezett iszlám központ imámjának. Feisal Abdul Raufnak arra kellett volna válaszolnia, hogy hajlandó-e tárgyalni a tervezett objektum helyének megváltoztatásáról, vagyis hogy ne a Ground Zero közelében épüljön fel. Az imám az ultimátum lejártáig nem hívta fel a két papot. Kiadott viszont egy közleményt, amelyben közölte: nem szerepel az azonnali tervei között, hogy találkozzon a floridai tiszteletessel. „Kész vagyok fontolóra venni, hogy találkozzak bárkivel, aki komoly elkötelezettje a békének" – szögezte le. „A közösségi központtal kapcsolatos terveink nem változtak" – áll az imám üzenetében, aki imádkozásra és elmélkedésre szólított fel szeptember 11-én.

Jones tiszteletes ugyanakkor továbbra is kitart amellett, hogy New Yorkba szeretne utazni, ahol – a CNN gainesville-i híradása szerint – hétfőn vagy kedden találkozni akar a vitatott leendő mecset imámjával.

Közben a muzulmán világban annak ellenére folytatódnak a tüntetések Jones tiszteletes eredeti szándéka miatt, hogy végül lemondta a koránégetést.

Az állami megemlékezések

A korábbi évekhez hasonlóan a terrortámadások mindhárom helyszínére terveznek megemlékezéseket szombaton. Barack Obama amerikai elnök a Pentagonban, az alelnök, Joe Biden pedig New Yorkban vesz majd részt az áldozatok emléke előtti tisztelgésen. Michelle Obama jelenlegi és Laura Bush volt first lady Shanksville-be utazik, hogy ott emlékezzen meg a tragédiáról.

A legnagyobb megemlékezést New Yorkban, a Ground Zerohoz közeli parkban tartják, mivel a World Trade Center ikertornyainak összeomlásakor vesztette életét a legtöbb, összesen 2752 ember.

Idén azonban a hivatalos megemlékezések mellett az iszlám központ ellen és mellett tüntető aktivisták saját rendezvényeket is bejelentettek New Yorkban. A tüntetéseket az állami rendezvényeket követően, s azok közelében szeretnék megtartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!