Ország-világ

2017.02.03. 07:56

Milliónyi lehetőség az ország legjobb orvostudományi karán

Dinamikusan fejlődő képzések egyre szélesedő kínálata, világszínvonalú kutatói műhelyek, bónuszként pedig pezsgő, multikulturális környezet Magyarország egyik legélhetőbb városában: a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara ezért az egyik legjobb választás mind az egyetemi évek, mind a későbbi karrier szempontjából. (x)

TEOL

A történetét az első magyar egyetem alapításáig visszavezető kar a biológiában és orvostudományban lezajló jelentős fejlődést nyomon követve nemzetközi mércével is színvonalas – általános orvos, fogorvos graduális, biotechnológia mesterképzés, valamint gyógyszertudományok, elméleti, klinikai, klinikai idegtudományi és multidiszciplináris orvostudományok doktori iskolák révén posztgraduális – képzést folytat.

Programok

2017. március 3.: Tudomány, ami összeköt 2017 – pályázat beküldési határideje 2017. április 12–15.: TM érettségire felkészítő tavaszi tábor 2017. július 3–7.: Középiskolások hete, nyári tábor (11–13. évfolyamos diákok részére) 2017. augusztus 21–25.: Középiskolások hete, nyári tábor (9-10. évfolyamos diákok részére)

A kar a magyar felsőoktatás élvonalában található, rendre előkelő helyezést ér el az egyetemi karok ranglistáján, nemzetközi presztízsét pedig jól mutatja, hogy arányaiban ide jár a legtöbb külföldi hallgató Magyarországon. Az angol nyelvű orvosképzés is világszerte elismert felkészültségű szakembereket bocsát ki 1985 óta. A kiadott diplomák elfogadottak és megbecsültek az Európai Unióban és az Egyesült Államokban egyaránt. Az orvosi diplomát kapott szakemberek fejlett ipari országokban történő elhelyezkedési lehetőségeit elemző nemzetközi felmérések szerint a pécsi orvosi diploma a kelet-európaiak közül az egyik legerősebb.

Németül és angolul

Az igényekre reagálva 2004-ben megindult a német nyelvű orvosképzés, 2005-ben az angol nyelvű, 2006-ban pedig német nyelvű fogorvos képzés, 2010-től egyre bővülő választékban orvosi biotechnológusi képzések, 2006-tól akkreditált szak formájában, 2016-tól önálló Gyógyszerésztudományi Kar erősíti a pécsi egészségügyi képzések palettáját. Az oktatói gárda színvonalát jellemzi, hogy a kar 450 oktatója közül mintegy 100 fő professzor. Oktatóink közül sokan tudományterületükön a hazai orvostudomány meghatározó személyiségei, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően pedig a legkorszerűbb eszközök és módszerek segítségével zajlik karunkon az oktatás, gyógyítás, kutatás. A képzés során nagy hangsúlyt fektetünk a tanár-diák kapcsolatra is, amelynek eredményeképpen az utóbbi évtized során kiemelkedően sikeresen szerepeltek hallgatóink a tudományos diákköri (TDK) megmérettetéseken. A karon végzett hallgatók jövője biztos, a kiterjedt csereprogramok révén pedig már az egyetemi évek alatt belekóstolhatnak más országok életébe.

Az Orvostudományi Kar nemcsak a Pécsi Tudományegyetem orvosi kutatásainak és képzésének a helye, hanem a regionális betegellátás kiemelt központja is. Olyan szellemi műhely, ahol a kutatás és a napi gyakorlat, az oktatás és a betegellátás egymás hatékonyságát fokozzák. A küldetés is ebből fakad: a magasan kvalifikált szakemberek képzésével hidat képezni az elméleti tudományok és a gyakorlat között, melynek az egyik pillére a nemzetközi színvonalú tudományos kutatás és innováció, a másik a kiemelt feladatokat ellátó gyógyító tevékenység. A hagyományosan magas színvonalú képzés mellett azt a dinamizmust, ami a rohamosan fejlődő orvosi technológiák követéséhez és implementálásához szükséges az oktatás-kutatás-gyógyítás komplexitásának felismeréséből nyeri az intézmény. A kar szorosan együttműködik a Klinikai Központtal, amely oktatási tevékenysége mellett 31 gyógyítással foglalkozó egységével, klinikájával, intézetével, több ezer munkatársával a megye és a régió legnagyobb egészségügyi ellátója, egyben a tradicionálisan magas színvonalú tudás fellegvára a modern egészségügy szolgálatában. Az oktatás köti össze ezt a két pillért, kiképezve a legjobb szakembereket, akik a tágabb régió, az egész Dunántúl és az ország határain túlra is kiterjesztik a kar hatókörét.

Folyamatos fejlesztés

A kar folyamatosan törekszik mind oktatói, eszköz és infrastrukturális szempontból a magas színvonal megtartására és fejlesztésére. Ilyenek a Magyarországon a legfejlettebbek között számon tartott Skills Labor, amely a gyakorlati oktatás területén a jövőbe mutat és a megújult 400 ágyas klinika területén átadott nagy befogadási képességű tanterem és a körülötte kialakított oktatási komplexum. Fontos szerepe van a karnak a Szentágothai Kutató Központ tartalommal való megtöltésében és fenntartásában. A kari könyvtár nem csak több ezer kiadvánnyal bír, de online adatbázisokhoz is hozzáférést biztosít. Saját fejlesztésű, államilag elismert orvosi szaknyelvi nyelvvizsga letételére is lehetőség van.

Végzett diákjaink továbbra is fontosak számunkra, akár az elhelyezkedés, akár a kutatói munka mellett döntenek, minden eszközzel igyekszünk segíteni nekik döntésük megvalósításában. A karon működtetett belső pályázati rendszer segítségével minden lehetőséget megadunk a pályakezdő kolléganők és kollégák kutatómunkájának támogatására.

A PTE Általános Orvostudományi Karán a 2017/2018-as tanévre meghirdetett képzési lehetőségek

Jelentkezés: ezek a legfontosabb tudnivalók

Fontos tudnivaló, hogy a karon meghirdetett mindkét graduális képzést kínáló szak egységes, osztatlan képzés, tehát nem tagolódik alapozó és mesterképzésre, így a képzés a mesterfokozat megszerzésével zárul, alapképzésben nem szerezhető fokozat.

Létszámok

A 2017-es felvételi eljárás során a felvehető hallgatók létszáma minden szakon megegyezik a korábbi évek létszámával. Osztatlan alapképzés: Általános Orvostudományi Szak támogatott/önköltséges: 15 < 210 Fogorvostudományi Szak támogatott/önköltséges: 15 < 50 Mesterképzés: Biotechnológia MSc szak támogatott: 5 < 10 önköltséges: 1 < 10

A karon a képzés csak nappali tagozaton (N) folyik, levelező tagozaton, illetve keresztféléves formában nincs lehetőség szakjaink elvégzésére.
Mind a három szakunkon lehetőség van állami ösztöndíjas (Á) és önköltséges (K) képzési formára is jelentkezni. A graduális képzési program esetén a jelentkezéshez szükséges érettségi tárgyak: kötelezően választandó a biológia tantárgy és választandó a fizika vagy a kémia tantárgy.

Mind a két érettségi tárgyból kötelező emelt szintű érettségi vizsgát tenni. Az emelt szintű érettségi vizsga legalább 45%-os teljesítése esetén jár az 50 többletpont tantárgyanként.

A felvételi eljárás menetéről, a követelményekről, a pontszámítási rendszerről részletes információ található a felvi.aok.pte.hu oldalon.

 

Osztatlan képzések
Általános orvos
Képzési idő: 12 félév.
O, N, Á és O, N, K formában

Fogorvos
Képzési idő: 10 félév.
O, N, Á és O, N, K formában

Mesterképzés
Biotechnológia MSc
Képzési idő: 4 félév.
M, N, Á és M, N, K formában

Szakirányú továbbképzés

Egészségtudományi szakfordító-tolmács képzés
Képzési idő: 4 félév.
Költségtérítéses formában

2017. április 12–15.: TM érettségire felkészítő tavaszi tábor

2017. július 3–7.: Középiskolások hete, nyári tábor (11–13. évfolyamos diákok részére)

2017. augusztus 21–25.: Középiskolások hete, nyári tábor (9-10. évfolyamos diákok részére) Létszámok A 2017-es felvételi eljárás során a felvehető hallgatók létszáma minden szakon megegyezik a korábbi évek létszámával.

Osztatlan alapképzés:

Általános Orvostudományi Szak

támogatott/önköltséges: 15 < 210

Fogorvostudományi Szak

támogatott/önköltséges: 15 < 50

Mesterképzés:

Biotechnológia MSc szak

támogatott: 5 < 10

önköltséges: 1 < 10 -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában