békenagykövet

2019.08.27. 18:36

Paulo Coelho bocsánatot kért Macrontól a brazil elnök szavai miatt

A világhírű brazil író a Twitteren üzent a francia elnöknek, hisztérikus kirohanásnak nevezve a brazil elnök szavait.

Forrás: AFP

Fotó: Alberto Pizzoli

„Bocsásson meg, ezer bocsánat” – mondta el Coelho a közösségi mikroblogon hétfőn posztolt videójában. Az alkimista szerzője elnézést kér Jair Bolsonaro brazil elnök „hisztérikus kirohanása miatt Franciaország, Macron elnök és az elnök felesége ellen”.

Az 1947-ben Rio de Janeiróban született író, az ENSZ békenagykövete, arról is beszélt, hogy „miközben az Amazonas ég, a brazil kormánynak nincsenek érvei, csak sérteget, tagad, semmit sem mond, és nem teljesíti kötelességét”.

Macron és a brazil elnök, Bolsonaro éles hangú szóváltásba keveredett az elmúlt napokban. Bolsonaro egy szexista Facebook-bejegyzésével is felháborodást váltott ki, amelyben Brigitte Macront, a francia fist ladyt inzultálta.

Macron „rendkívül tiszteletlennek” minősítette Bolsonaro viselkedését és reményét fejezte ki, hogy hivatali ideje gyorsan befejeződik. A brazil elnök válaszul elfogadhatatlannak nevezte Macron „támadásait”.

A szélsőjobboldali brazil vezető elzárkózott attól, hogy az Amazonas őserdeiben pusztító tüzeket külföldi segítséggel oltsák. Macron a G7-csúcstalálkozón az Amazonas-térség országainak távollétében a régióban pusztító tüzekről beszélt, Bolsonaro pedig ezt „gyarmatosító mentalitásként” értelmezte. Macron ezután Bolsonaro környezetvédelmi politikája miatt bejelentette a szabadkereskedelmi megállapodás blokkolását a Dél-amerikai Közös Piaccal, a Mercosurral.

A DisculpaBrigitte (Bocsánat, Brigitte) hashtag alatt számos twitterező vette védelmébe a francia first ladyt és fejezte ki szégyenkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!