ellentmondásos szerep

2019.08.27. 12:16

Szovjet pártfőtitkár lesz Gérard Depardieu

Leonyid Brezsnyev egykori szovjet államfőt és pártfőtitkárt alakíthatja Gérard Depardieu egy cseh-szlovák filmben.

French actor Gerard Depardieu is pictured ahead of the screening of French actress and director Fanny Ardant's film "Le Divan de Staline" in Paris on January 10, 2017. (Photo by CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Christophe Archambault

A film producere, Andrej Leca a dpa német hírügynökséggel sejtelmesen azt közölte, hogy bár szerződés egyelőre még nem született, a 70 éves francia filmsztár „érdeklődést mutat az együttműködés iránt”. Leca szeptemberben Párizsba utazik, hogy beszéljen Depardieu ügynökével.

Leca Alexander Dubcek reformkommunista csehszlovák politikusról készít játékfilmet, amely 2021-ben, Dubcek születésének 100. évfordulója alkalmából kerül a mozikba. Brezsnyev fontos szerepet játszik a filmben – mondta Leca.

Sokallta a francia adót, elköltözött

Depardieu 2013-ban igényelt orosz állampolgárságot. Vlagyimir Putyin államfőtől személyesen vehette át orosz útlevelét azt követően, hogy hazájában, Franciaországban botrányba keveredett, mert nem kívánta megfizetni a francia kormány által a leggazdagabbakra kivetett adót, és belga adófizető lett.

Leonyid Brezsnyev (1906-1982) nevéhez fűződik a Brezsnyev-doktrína, amely a korlátozott szuverenitás elvét jelentette: a Szovjetunió egyik külpolitikai alapelve, illetve geopolitikai elmélete volt, amely a szovjet szövetségi rendszer egyben tartása érdekében a szocialista országok szuverenitásának határait jelölte ki.

„Nem egyedül döntött, a tábornoki kar és különböző érdekcsoportok álltak mögötte. Azt akarjuk, hogy ez a film üzenet legyen a világnak és hidat építsen Nyugat és Kelet között” – mondta a producer.

A film középpontjában az 1968-as prágai tavasz eseményei állnak, amikor Brezsnyev szovjet tankokat küldött az Alexander Dubcek reformjai nyomán támadt tüntetések leverésére.

A film finanszírozása egyelőre nem biztosított, Leca szerint a költségek mintegy 11 millió euróra (3,6 milliárd forintra) rúgnak.

A Ąudská tvár (Emberi arc) című film forgatókönyvén Karol Hlavka szlovák író dolgozik, a rendező Lordan Zafranovic lesz – írta a Hollywood Reporter. A producer azt mondta, hogy Dubceket is egy „globálisan ismert” színész fogja alakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!