brit királyi család

2020.03.09. 21:10

Befejezte hivatalos tevékenységét Harry és Meghan

Utoljára egy, a londoni Westminster-apátságban rendezett nagyszabású ceremónián vettek részt.

London, 2020. március 9. Harry sussexi herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és a felesége, Meghan sussexi hercegnõ érkezik a Brit Nemzetközösség Társaságának évenkénti ökumenikus istentiszteletére a londoni Westminster-apátságba 2020. március 9-én. A különbözõ felekezetek híveinek közös imádságát március második hétfõjén tartják a királykoronázó anglikán székesegyházban. A II. Erzsébet brit uralkodó részvételével rendezett esemény az Egyesült Királyság legjelentõsebb keresztény találkozója. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Forrás: MTI/AP

Fotó: Kirsty Wigglesworth

Utolsó hivatalos programján vett részt hétfőn a brit királyi család képviseletében Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő.

Harry sussexi herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és a felesége, Meghan sussexi hercegnő érkezik a Brit Nemzetközösség Társaságának évenkénti ökumenikus istentiszteletére a londoni Westminster-apátságba
Fotó: Kirsty Wigglesworth / MTI/AP

Harry – II. Erzsébet királynő unokája – és Meghan, vagyis

Sussex hercege és hercegnője januárban jelentette be teljesen váratlanul, hogy visszavonul a brit királyi család magas rangú tagjaiként ellátott hivatalos funkcióitól, pénzügyileg függetlenné kíván válni, és ezentúl idejük nagy részét Kanadában töltik.

Nem sokkal később az udvar hivatalosan is közölte, hogy a hercegi házaspár a monarchia hivatalos programjaiban márciustól nem vesz részt, közpénzellátmányban nem részesül, és a királynőt sem képviselhetik hivatalos fórumokon.

Harry és amerikai felesége a jövőben nem használja az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) titulust sem, amelyre Harry az uralkodó egyenes ági leszármazottjaként, Meghan hercegnő pedig Harry feleségeként tarthatott igényt.

Mindez március 31-én válik hivatalossá, ám

a házaspár hétfő délután teljesítette utolsó hivatalos megjelenési kötelezettségét: mindketten részt vettek a Nemzetközösség napja alkalmából a londoni Westminster-apátságban rendezett nagyszabású ceremónián.

A rendezvényen jelen volt II. Erzsébet királynő, a Nemzetközösség vezetője, aki hamarosan 94. születésnapját ünnepli, valamint Károly trónörökös, Harry édesapja és Vilmos herceg, Harry bátyja, aki majdan szintén az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

Harry és Meghan a hétfői londoni ceremónia után hamarosan visszautazik Kanadába és a jövőben valószínűleg csak szórványosan lesz látható a nagyközönség számára, bár udvari illetékesek szerint ezután is gyakran megfordulnak majd az Egyesült Királyságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!