gyász

2020.06.19. 15:37

Meghalt a Gyűrűk Ura, Az ötödik elem és az Alien színésze

Ian Holm Parkinson-kórban szenvedett, 88 éves volt.

Le Seigneur de l Anneau The Lord of the Rings 2001 Real Peter Jackson Ian Holm. Collection Christophel / RnB © New Line Cinema / WingNut Films

Forrás: AFP / Collection Christophel / New Line Cinema / WingNut Films

Fotó: Collection Christophel via AFP

Az addig leginkább angol színpadi színészként ismert Holm hollywoodi áttörését az 1979-es, Ridley Scott rendezte A nyolcadik utas: a Halál egyik fontos mellékszerepe jelentette: ő volt Ash, az android – írja az Origo.

Filmes pályája legfontosabb elismerése egy Oscar-jelölés a legjobb férfi mellékszereplőnek a Tűzszekerek című 1981-es klasszikusért. Ezért a filmért, valamint az 1968-as The Bofors Gun mellékszerepéért kapott egy-egy BAFTA-díjat is.

2001-ben formálta meg először Zsákos Bilbó karakterét A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című filmben.

Szerepelt még Jonathan Pryce és Robert De Niro oldalán Terry Gilliam Brazil című filmjében, Woody Allen az Egy másik asszony alkalmával rendezte, de játszott Franco Zeffirellinél (Hamlet), David Cronenbergnél (Meztelen ebéd, eXistenZ – Az élet játék), Luc Bessonnál (Az ötödik elem) és Martin Scorsese Aviátor-jában is.

2012. december 12-én Londonban készített kép az angol színészről
Fotó: Jon Furniss / MTI / AP / Invision

Utolsó filmszerepét A hobbit: Az öt sereg csatája című 2014-es filmben játszotta el, ezúttal is Bilbót formálta meg.

Borítókép: Ian Holm a Peter Jackson rendezte A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című filmben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!