Bulvár-celeb

2022.12.13. 13:50

Megdöbbentő kutatás: veszélyben a férfiak

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Elképesztő eredményre jutottak japán tudósok a legfrissebb kutatások kapcsán. A szakértők a japán Rjúkjú-szigeteken élő tüskés patkányokat tesztelték.

Ezekből a rágcsálóból már csak néhány példány él, így veszélyeztetett fajként vannak nyilvántartva. Ennek kapcsán kezdték vizsgálni a faj még élő egyedeit, és így jöttek rá, hogy már egyikük sem rendelkezik az Y-kromoszómával. Vagyis kiveszett belőlük az a gén, ami a férfi nemért felelős.

 

Jenny Graves díjnyertes genetikus tanulmányában arra is felhívta a figyelmet, hogy a génadatok emberekre jellemző változata is évek óta zsugorodik. Így attól félnek, hogy akárcsak a tüskés patkányok esetében, úgy az emberek Y-kromoszómája is végleg eltűnhet. Ez pedig a férfi nem teljes eltűnését jelentené.

 

„Szerintem ez a legújabb munka zseniális. A bizonyíték nagyon meggyőző. Nincs okunk azt hinni, hogy az Y-kromoszómánk sokkal robusztusabb, ellenálóbb, mint a tüskés patkányé” – nyilatkozta Graves professzor a The Sunnak, amit a Bors idéz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!