Bulvár-celeb

2023.03.06. 13:03

Végre valóság! Megvan a rák elleni vakcina

A mellrák ellen fejlesztik, de sok más betegség ellen is hatásos lehet.

Fotó: Pixabay

Fantasztikus hírek érkeztek: túljutott a klinikai vizsgálatok első fázisán a mellrák elleni vakcina – írja az Insider alapján az Origo.

Ha továbbra is így haladnak, már öt éven belül elérhetőek lesznek a védőoltások – mondta a kutatás vezetője, Nora Disis.

Eddig 66 előrehaladott stádiumú mellrákban szenvedő nő kapott a kísérleti oltásokból, ők is különböző dózisokban. Ezeknél a nőknél a betegség terjedése megállt vagy már remisszióba került, de még így is nagy náluk a kockázat, hogy kiújul a betegség. 

A vakcinát kapott nők 80 százaléka túlélte a tízéves vizsgálati időszakot, ami óriási eredmény, tekintve, hogy ennél a ráktípusnál 50 százalék az ötéves túlélési arány. 

A védőoltást úgy tervezték, hogy immunválaszt váltson ki egy bizonyos típusú fehérjével, a HER2-vel szemben, amely az emlőrákos esetek mintegy 30 százalékához köthető. 

Bár ezek az eredmények kecsegtetők, nem árt tudni, hogy az első fázisban főleg azt vizsgálják, biztonságos-e az oltás, az, hogy milyen hatásos, csak ezután derül majd ki. 

Ha pedig minden jól megy, készülhet oltás a petefészek-, vastagbél-, tüdő-, hólyag- és prosztatarák ellen is.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!