Bulvár-celeb

2024.06.25. 05:32

Ilyen még nem volt: elképesztő módszerrel kezelték egy kisfiú epilepsziás rohamait

Az epilepsziás kisfiúnak naponta több száz rohama volt.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: UnderhilStudio

A világon elsőként koponyába ültetett mélyagyi elektromos stimuláló eszközzel kezelik egy gyermek epilepsziás rohamait Angliában.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság kórházi közlésekre épülő hétfői beszámolója szerint a 13 éves Oran Knowlson koponyájába tavaly októberben ültették be az eszközt, és a gyermek korábban súlyos, naponta néha több százszor visszatérő rohamainak száma azóta 80 százalékkal csökkent.

A műtétet a londoni Great Ormond Street gyermekkórházban végezték kísérleti beavatkozásként.

Az eljárás során a BBC ismertetése szerint egy 3,5 négyzetcentiméter területű, 0,6 centiméter vastagságú elektromos jeladót ültettek a fiú koponyájába. Ez az eszköz elektródák révén folyamatos áramimpulzusokat küld a gyerek agyának mélyére, arra a területre, ahonnan az epilepsziás rohamokat okozó abnormális elektromos aktivitás ered.

Az eszköz feladata ezeknek a normálistól eltérő elektromos jeleknek a blokkolása vagy terjedésük megakadályozása.

A fiú koponyacsontjához erősített jeladóból két elektróda vezet az érintett agyi területre; behelyezésük hibahatára nem egészen egy milliméter volt.

A súlyos, nemegyszer eszméletvesztéshez és légzésleálláshoz vezető rohamok a fiú hároméves korában kezdődtek, és az orvosok Lennox–Gastaut-tünetegyüttest diagnosztizáltak. Ez az epilepszia olyan formája, amelyre rendszerint nem hatnak a hagyományos kezelési módok.

A műtéti stábot vezető gyermekidegsebész, Martin Tisdall a BBC-nek elmondta: a beavatkozás remélhetőleg lehetővé teszi annak megállapítását, hogy az agy mélyén eszközölt stimulációval hatékonyan lehet-e kezelni az ilyen súlyos epilepsziatípusokat.

A világon most elsőként alkalmazott eljárás egy szélesebb kutatási program része, amelyben a Great Ormond Street kórház mellett a University College London egyetem, a King’s College egyetem klinikája, valamint az Oxfordi Egyetem vesz részt.

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!