Gigaberuházás

2018.08.03. 12:29

Megépül a Pelješac-híd – mi is gyorsabban érhetünk el Dubrovnikba

Magyar turistákat is érinti a hír: Dubrovnikban aláírták a már régóta tervezett Pelješac-híd megépítéséről szóló szerződést. A kínai vállalkozók úgy készülnek, hogy 36 hónap alatt végeznek a munkával.

A híd megépítésének elsődleges oka, hogy a dél-dalmát területeket, Dubrovnik és környékét, északról csak a beékelődő boszniai területeken át lehet csak megközelíteni. A délnek tartó autópálya úgy érné el Dubrovnikot, hogy Boszniát, Neum városát kikerülve, a horvát szárazföld és a Pelješac-félsziget déli része között híd épülne, majd onnan horvát földön épülne tovább az autópálya.

A Mali Ston-i öböl fölött átívelő híd terve már szinte egyidős Horvátország függetlenségével. A rengeteg pénzbe kerülő objektum földmunkálatait már 2007-ben megkezdték a Sanader-kormány alatt. Majd 2009-ben a Kosor-kormányzat a gazdasági válság miatt leállította az építkezést.

A Milovanovic kormányzat (2011-2016) sem folytatta az építkezést. A folytatáshoz jól jött az uniós pénzügyi segítség – olvasható a nyarilap.hu cikkében.

A híd megépítésére kiírt tendert egy kínai vállalkozás nyerte meg januárban egy osztrák és egy török pályázó előtt. Az osztrákok (Strabag) több helyen is megtámadták az eredményt, de az eddig lezárult eljárásokban a panaszaikat elutasították.

Hétfőn aláírták a szerződést a horvát minisztérium és a kínai építkezők között. A kínaiak a legolcsóbb árral nyertek, 2,08 milliárd kunáért (kb. 88 milliárd forintért) építik meg a hidat és a hozzávezető útszakaszokat.

Az unió elég gálánsan támogatja Európa egyik leghosszabb hídjának megépítését, a költségek 85%-át állják.

Ha valóban elkészül három éven belül, akkor 2,4 kilométer hosszú hídon, 55 méterrel a tengerszint felett autózhatunk majd át a négysávos hídon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!