Blamázs

2018.10.05. 16:14

Közel két és félmillió hibridet hív vissza ellenőrzésre a Toyota

A japán gyártó a motor esetleges meghibásodása miatt kényszerült az intézkedésre, amely 2,43 millió járművet érint világszerte.

--FILE--Models pose with a Toyota Prius hybrid car during an automobile exhibition in Qingdao city, east Chinas Shandong province, 14 September 2012. Toyota has recalled 1.9 million of its most advanced Prius cars, almost half of the models total production, due to a computer glitch in the hybrid power system. The recall is a blow for both Toyota, the worlds largest carmaker by sales which has been hit with reputation-sapping recalls in the past, and the Prius, the worlds biggest-selling hybrid car and the low-emission technologys standard-bearer. Toyota said no accidents have been caused by the defect, which affects the software that controls a part of the hybrid engine system that gives a boost to power when accelerating.

Forrás: AFP / IMAGINECHINA

Fotó: HUANG JIEXIAN

A cég pénteken azt közölte, hogy a 2008 októbere és a 2014 novembere között gyártott Prius és Auris autókra vonatkozik a visszahívás. Az intézkedés Japánban 1,25 millió, Észak-Amerikában 830 ezer, Európában 290 ezer autót érint, de persze a Kínában, Afrikában és a csendes-óceáni térségben eladott autókra is vonatkozik.

A Toyota közleménye szerint egyes autóknál előfordulhat, hogy a motor nem kapcsol át „biztonsági üzemmódra”, ha hibás a hibrid motorrendszer, ami energiavesztéshez és az autó leállásához vezethet, és ha ez nagy sebességnél történik, balesetet okozhat. A gyártóhoz ezzel kapcsolatban még nem jeleztek balesetet Japánban – közölte a Toyota.

Borítókép: HUANG JIEXIAN / IMAGINECHINA / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!