versenyképesség

2019.02.17. 12:46

Kína külföldi befektetéseket csábítana állami nagyvállalataiba

A vegyes tulajdonlást célzó reformok célja, hogy a magánszférából tőkét és vállalatirányítási módszereket vonjon be a kormány irányítása alatt álló nagyvállalatokba.

Forrás: Shutterstock

Kína arra törekszik, hogy külföldi befektetéseket vonzzon nagyobb versenyképességre törekvő állami tulajdonú nagyvállalataiba – mondta a kínai állami vagyonfelügyelet (SASAC) vezetője vasárnap.

Kína 2016-ban kezdett bele abba a reformfolyamatba, amelynek célja, hogy a magántőke bevonásával, a túltermelés visszafogásával, a haldokló leányvállalatok bezárásával és a vagyonelemek átcsoportosításával hatékonyabbá tegye nehézkesen működő állami cégeit.

A magán- és külföldi cégeknek aktívan részt kell venniük az állami vállalkozások reformjában és fejlesztésében, emellett közösen meg kell vizsgálniuk az együttműködés lehetőségeit, beleértve a vegyes tulajdonlást – nyilatkozta Hsziao Ja-csing, a SASAC elnöke, a hatóság honlapján.

Kína vegyes tulajdonlást célzó reformjainak célja, hogy a magánszférából tőkét és vállalatirányítási módszereket vonjon be a kormány irányítása alatt álló nagyvállalatokba.

A kínai állami vagyonfelügyelet támogatja azt is, hogy az állami óriáscégek magán- és külföldi vállalatokba fektessenek be – mondta Hsziao, részletek ismertetése nélkül.

Az állami tulajdonban lévő vállalatok kezeléséért felelős SASAC irányítása alá több mint száz társaság tartozik, amelyek becsült tőzsdei értéke mintegy 7,6 milliárd dollár volt 2017-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!