Járvány

2020.04.19. 20:01

Háromszázmilliárd koronára nőhet a cseh költségvetés hiánya

Alena Schillerová cseh pénzügyminiszter javasolni fogja, hogy a kormány terjessze a parlament elé a megfelelő törvénymódosítást, amely az eddigi 200 milliárdról 300 milliárdra emelné a deficitet.

Csehország idei költségvetési hiánya elérheti a 300 milliárd koronát (4050 milliárd forint). Alena Schillerová cseh pénzügyminiszter ezért hétfőn javasolni fogja, hogy a kormány terjessze a parlament elé a megfelelő törvénymódosítást, amely az eddigi 200 milliárdról 300 milliárdra emelné a deficitet.

„Előző javaslatunk előterjesztése óta a helyzet úgy módosult, hogy az államkassza bevételei további 60 milliárd koronával csökkentek” – magyarázta Schillerová a helyzetet a közszolgálati hírtelevízió (CT24) vasárnapi vitaműsorában.

„Összeszámoltam minden intézkedést, azokat, amelyeket már megtettünk és azokat is, amelyeket megteszünk. Már ebben a pillanatban a költségvetés kiadásai meghaladják a 120 milliárd koronát” – tette hozzá a miniszter.

A cseh parlament képviselőháza március 24-én hagyta jóvá a pénzügyminisztérium javaslatát, hogy a költségvetési hiányt az idei évre tervezett 40 milliárd koronáról 200 milliárd koronára emeljék. Alena Schillerová tárcavezető már akkor azt mondta: nem kizárt, hogy ezek az adatok még módosulni fognak.

Az ellenzék bírálja a kormány elképzeléseit, és elhamarkodottnak tartja. A Polgári Demokratikus Párt (ODS) állásfoglalása szerint a pénzügyi tárcának először a lehetséges tartalékokat, megtakarításokat kellene megvizsgálnia, és csak azután lenne szabad a költségvetési hiány emeléséhez nyúlnia.

„Meg kell ezt lépnünk, hogy megvédjük a gazdaságot, megvédjük a polgárokat, hogy ne essünk a szakadékba. Történelmileg ez lesz az egyik legmagasabb költségvetési hiány” – mutatott rá a miniszter.

A vita során elmondta, hogy a kormány összes eddigi támogatási programját legalább május végéig meghosszabbítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!