Fontos változás

2023.01.15. 15:20

Vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni Horvátországban

Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – közölte az MTI a Vecernji List című horvát napilap nyomán.

A 2022. december 14-i képen egy 33 darab euróérmét tartalmazó tasakra cserél száz kunát egy nő egy zágrábi postahivatalban

Forrás: MTI/AP

Fotó: Armin Durgut

Az eurót nemzeti valutaként bevezető országok gyakorlata alapján 

a Horvát Nemzeti Bank (HNB) arra számít, hogy az erre meghatározott időszakban 1,1 milliárd darab forgalomban lévő fémpénzt és 500 millió bankjegyet váltanak be az állampolgárok.

Hozzátették: 

a kuna érmék súlya 124 zágrábi villamos súlyának felel meg, azaz 5600 tonnát tesz ki, míg a bankjegyek, ha egymásra tennék őket, ötven kilométer magas oszlopot képeznének, ami hatszor magasabb, mint a Mount Everest.

A fémpénzekből eddig 2600 tonna érkezett be, és a horvát hadsereg egy erre a célra kialakított raktárában halmozták fel őket, ott tárolják majd 54 hónapig. Utána összezúzzák, és az építőiparban használják fel, mint másodlagos nyersanyagot.

A bankjegyeket a HNB széfjében őrzik, a megsemmisítés pedig szigorú biztonsági feltételek mellett folyamatosan zajlik. Az összevágott bankjegyeket papír- és kartonhulladékkal keverik és bálázzák, majd eladják olyan cégeknek, amelyek a papírgyártásban alapanyagként újra felhasználják.

A bankok és más pénzintézetek 2023 végéig a már előre meghatározott árfolyamon díjmentes váltják a kunát, ezt követően már csak a jegybankban lehet becserélni. A bankjegyek korlátlan ideig beválthatók, de a fémpénz csak a következő három évben.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2020 júliusában vette fel Horvátország devizáját az "euróövezet előszobájának" tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba.

Az eurót használó uniós tagállamok tanácsa, az eurócsoport tavaly június közepén állapodott meg arról, hogy Horvátország az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel. 

A szükséges jogszabályok elfogadásával az év végéig lezárult az a folyamat, amelynek eredményeképp Horvátország január elsején az euróövezet 20. tagjává válhatott. 

A tagországok pénzügyminiszereinek tanácsa (Ecofin) az euró és a horvát kuna közötti átváltási árfolyamot 1 euróra vetítve 7,53450 kunában határozta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!