első száz nap

2021.04.10. 18:44

Nem szálltak el annyira a britek a Brexit után, mint várták

Ma már látható az adatokból, hogy a távozás negatív hatással volt az Egyesült Királyság gazdaságára.

British Airways Boeing 787 Dreamliner aircraft as seen departing in the blue sky during rotation, take off, flying and retracting the landing gear phase, from Amsterdam Schiphol AMS EHAM International airpot. The modern plane, a wide body B787 has the registration G-ZBJE and is powered by 2x RR jet engines. British Airways BA is connecting the Dutch city to UK's capital, London LHR Heathrow airport. BA is the flag carrier of the United Kingdom, member of One world aviation alliance group and is owned by IAG International Airlines Group. The world aviation passenger traffic numbers declined due to the travel restrictions, safety measures such as lockdowns, quarantine etc during the era of the Covid-19 Coronavirus pandemic that hit hard the aviation and travel industry. Amsterdam, Netherlands on April 1, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Nicolas Economou

A brit pénzügyminisztérium a Brexit-népszavazás előtt úgy számolt, hogy ha az Egyesült Királyság kilép az unióból, és sikerül kereskedelmi megállapodást kötnie a blokkal, akkor az ország gazdasága 4,6–7,8 százalékkal lesz kisebb 15 év múlva, mint ha az EU-ban maradt volna. Jelenleg 4 százalékra becsüli ezt az értéket – írja a Világgazdaság.

 

Száz nap telt el azóta, hogy Nagy-Britannia befejezte az Európai Uniótól való elszakadását – majdnem öt évvel az erről szóló népszavazás után –, és kezd világosabb képet kapni a távozásról szóló döntés következményeiről. A figyelmeztetések sok esetben vészjóslóak voltak, így az akkori brit kormány már a szavazás utáni időszakra azonnali recessziót, a lakásárak zuhanását és az export meredek csökkenését várta.

Ma már látható az adatokból, hogy a távozás negatív hatással volt az Egyesült Királyság gazdaságára, noha jelenleg nehezen különíthető el a járvány negatív hatásaitól.

A következmények pontos felmérése több időt igényel, és a kár mértéke csak a járványt követő korlátozások feloldása után látható majd. Néhány ponton azonban már ma is tetten érhető, hogy hogyan alakul a Brexit az előrejelzésekhez képest, melyről a Bloomberg készített számvetést.

A 2016. június 23-án tartott népszavazás előtt közzétett jelentésben a brit pénzügyminisztérium azzal számolt, hogy a távozásról szóló szavazás hatására a GDP két éven belül 3,6 százalékkal csökken, további 520 ezer ember válik munkanélkülivé, és a lakásárak 10 százalékkal esni fognak. Nem így alakult – már csak azért sem, mert a brit kormány egészen 2017. március 29-ig nem jelentette be az Európai Tanácsnak, hogy az uniós szerződés 50. cikke szerint valóban kilép az EU-ból. De ezt követően is kevesen hitték, hogy ez valóban megvalósul majd, így 2018 júniusáig a bruttó hazai termék több mint 3 százalékkal nőtt, a munkanélküliség 280 ezerrel csökkent, és a lakásárak átlagosan 7 százalékkal emelkedtek.

Majd jött a járvány, és a GDP 9,9 százalékkal csökkent tavaly, ez a legmélyebb zuhanás az 1709-es nagy fagy óta.

Az unióból kizárólag a spanyol gazdaság esett ennél is nagyobbat, 10,8 százalékot, minden más ország ellenállóbbnak bizonyult.

Még 2016 áprilisában a kormány szórólapot küldött a briteknek, hogy szavazzanak az unióban maradás mellett, mert a távozás növeli a megélhetési költségeket, ugyanis az a font gyengüléséhez és az import drágulásához vezet. (Az ország behozatalának a fele az unióból származik.)

Ez az előrejelzés pontosnak bizonyult.

A font a népszavazást követő két éven belül 18 százalékot esett az euróval szemben, és ma is 12 százalékkal kisebb az értéke, mint a Brexit-szavazás napján. Az infláció öt és fél éves csúcsára, 3,1 százalékra emelkedett 2017 novemberében, ami rontotta az életszínvonalat, majd a következő két évben szinte végig a jegybank 2 százalékos inflációs célját meghaladó volt, tavaly viszont a járvány miatt bőven egy százalék alá esett.

A brit pénzügyminisztérium korábban úgy számolt, hogy ha az Egyesült Királyság kilép az unióból, és sikerül kereskedelmi megállapodást kötnie a blokkal, akkor az ország gazdasága 4,6–7,8 százalékkal lesz kisebb 15 év múlva, mint ha az EU-ban maradt volna. Noha formálisan csak 100 napja hagyták el az unió egységes piacát, kormányzati becslések szerint a Brexit a népszavazás óta már így is 1,4 százalékkal csökkentette a GDP-t. A jelenlegi kormányzati becslésekben az áll, hogy hosszú távon 4 százalékkal lesz kisebb a gazdasági teljesítmény, mint maradás esetén lett volna.

Dan Hanson, a Bloomberg Economics elemzője viszont a bevándorlási szabályok változása miatt, akár 5 százalékos eltérést is lehetségesnek tart.

A kilépés megnehezítette, néhány esetben – például az olyan romlandó élelmiszerek esetében, mint a lazac – szinte teljesen ellehetetlenítette az unióba történő exportot, a megnövekedett adminisztrációs terhek, köztük például az egészségügyi bizonyítványok kiállításának nehézsége miatt. Januárban a kontinensre irányuló export 41 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. David Frost, aki a jelenleg az unió és Nagy-Britannia közötti kapcsolatokért felelős miniszter, a decemberi készletfelhalmozást és a járványt teszi felelőssé az év eleji kereskedelmi zuhanásért, ami szerinte február elején helyreállt. Az ezt megerősítő adatokat csak kedden teszik közzé. Annyi bizonyos, hogy további kereskedelmi viták várhatóak a járvány visszahúzódása után.

A népszavazás előtt a londoni Cityben sokan úgy látták, hogy akár 100 ezer munkahely is megszűnhet a pénzügyi szolgáltatások területén.

Az EY tanácsadó cég szerint kevesebb mint 10 ezer munkahely költözött át az unióba márciusig. Ugyanakkor további munkahelyek szűnhetnek meg, ha Nagy-Britannia és az EU nem tud olyan megállapodást kötni, amely széles körű hozzáférést biztosít a brit pénzügyi cégeknek az egységes piachoz, amit a Brexit következtében elvesztettek.

Emellett az uniós vállalatok részvényeinek szinte teljes kereskedelme – napi több mint 6 milliárd eurónyi tranzakció – az unióba helyeződött át januárban. Ez tehát már most látható, de a következő száz nap tisztább képet fest majd a hatásokról.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!