hatéves felújítás

2018.04.13. 07:24

Megnyitották a bayreuthi operaházat

Hat évig tartó felújítása után csütörtökön újra megnyitották a bayreuthi Markgräfliches Opernhaust (Őrgrófsági Operaházat).

12 April 2018, Germany, Bayreuth: Inside the renovated opera house. The Markgraefliche Opernhaus (Margravial Opera House), which is on the UNESCO World Heritage list, has reopened after years of restoration work. The opera "Artaserse" by Johann Adolph Hasse will be performed at the reopening - as it was at the opening in 1748. Photo: Nicolas Armer/dpa

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Nicolas Armer

A Markus Söder bajor miniszterelnök részvételével tartott ünnepélyes megnyitót követően Johann Adolph Hasse 18. századi német barokk zeneszerző Artaserse című operáját adják elő. Ezzel az előadással nyílt meg az operaház 1748-ban.

A felújítás 30 millió euróba (9,3 milliárd forint) került.

Az 1744 és 1748 között épült bajor operaház Németország egyetlen eredeti állapotban megmaradt nagy barokk színháza, 2012-ben felvették az UNESCO világörökség-listájára.

A művészetek iránt rajongó Wilhelmine porosz őrgrófnő (1709-1758) építtette, aki ezzel Bayreuthot a művészet és kultúra központjává tette.

A Markgräfliches Opernhaus miatt érkezett Richard Wagner a 19. században Bayreuthba. Bár színpadi ötleteihez alkalmatlannak bizonyult az operaház, mégis a városban maradt és megépíttette a Bayreuthi Ünnepi Játékok helyszínét, a Festspielhaust.

Borítókép: A bayreuthi operaház újramegnyitója

AFP / DPA / Nicolas Armer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!