1,3 millió eurót ért

2019.04.01. 11:30

Elveszettnek hitt Rubens-vázlatot árvereztek el

A vázlatot a flamand festőművész az antwerpeni jezsuita templom mennyezetének egy képéhez készítette.

Forrás: britishmuseum.org

Rubens egy elveszettnek hitt, Szent Margitot ábrázoló festményvázlatát a becsült ár többszöröséért, 1,3 millió euróért (417 millió forintért) árverezték el vasárnap Franciaországban.

Az 1620-ból származó képen Szent Margit vörös és fehér ruhát visel és egy keresztet tart a kezében, amellyel legyőzi a sárkányt.

A 43-szor 46 centiméteres, elveszettnek hitt olajképvázlatot egy hagyaték számbavételekor fedezték fel. A vázlatot Pieter Paul Rubens flamand festőművész az antwerpeni jezsuita templom mennyezetének egy képéhez készítette – mondta el a hétvégi lille-i aukciót megrendező Mercier árverési ház munkatársa, Patrick Deguines.

1620-ban 39 táblaképet rendeltek Rubenstől a templom számára. A nagyszabású munkán Rubens egész műhelye dolgozott, a tanítványai is, ám a vázlatokat teljes egészében maga Rubens festette. Deguines hozzáfűzte, hogy a mester nem engedte ezeket eladni sem.

A templom plafonját 1718-ban tűzvész pusztította el, a mennyezet képei teljesen megsemmisültek.

Az elkészült festményvázlatok közül 33-at múzeumok őriznek, hat azonban eltűnt. Ezek között volt a Szent Margit-kép is, amelyet a közelmúltban fedeztek fel egy hagyatékban. A Mercier előzetesen 200-300 ezer eurót (64-96 millió forintot) várt a képért.

Idén egy New York-i aukción Rubens egy másik rajza, amely egy fiatal férfi aktját ábrázolta felemelt karokkal, 8,2 millió dolláros (2,3 milliárd forintos) rekordáron kelt el.

Borítókép: egy Szent Margitot és a sárkányt ábrázoló mennyezeti freskó (Rubens nyomán). Forrás: britishmuseum.org / The Trustees of the British Museum /1875,0710.3007CC BY-NC-SA 4.0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!