nagy hatású kép

2021.10.18. 08:38

Elárvereznek egy Van Gogh-festményt, amelyet egykor a nácik koboztak el

A francia posztimpresszionista festő Meules de blé című, 1888-ban készült képét Edwin L. Cox, a tavaly 99 évesen elhunyt texasi olajmágnás gyűjteményének más darabjaival együtt bocsátja áruba a Christie's.

A visitor looks at a selfportrait of Vincent Van Gogh at the Van Gogh Museum's in Amsterdam on September 16, 2021. - A never-before-seen Vincent van Gogh drawing of an exhausted old man went on display at an Amsterdam museum for the first time. "Study for 'Worn Out'", which van Gogh drew early in his career in 1882, has been hidden away in a Dutch family's private collection for more than a century.

Forrás: AFP

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD

Elárvereznek a jövő hónapban New Yorban egy Vincent Van Gogh-vízfestményt, amelyet a második világháború idején a nácik elkoboztak a tulajdonosától, és amelyért 20 millió dollárt vagy annál többet is adhatnak.

A francia posztimpresszionista festő Meules de blé (Szalmaboglyák) című, 1888-ban készült képét Edwin L. Cox, a tavaly 99 évesen elhunyt texasi olajmágnás gyűjteményének más darabjaival együtt bocsátja áruba a Christie's a november 11-i aukción.

Az aukciósház közleménye szerint a vitatott tulajdonú festmény eladását az tette lehetővé, hogy a néhai olajmágnás és az egykori zsidó műgyűjtők örököseinek sikerült megegyezniük. A megállapodás részleteit bizalmasan kezelik.

A festményt, amelyen három, aratómunkások fölé magasodó szalmaboglya látható, 1913-ban vásárolta meg Max Meirowsky német gyáriparos, aki 1938-ban Amszterdamba menekült a nácik elől.

A műgyűjtő a képet egy párizsi műkereskedő gondjaira bízta, aki eladta azt Alexandrine de Rothschildnak, a híres zsidó bankárcsalád egyik tagjának. A második világháború kitörésekor Alexandrine de Rothschild Svájcba menekült, műgyűjteményét pedig Franciaország német megszállása idején a nácik elkobozták.

A képnek a háború vége és az 1970-es évek közötti sorsa ismeretlen. Cox 1979-ben vásárolta egy New York-i galériától. A Christie's szakértője szerint a Szalmaboglyák Van Gogh egyik legnagyobb hatású papírképe, amely valaha is piacra került.

Az árverés előtt – október 17. és 21. között – a festményt kiállítják Londonban, ahol első ízben láthatja a nagyközönség azóta, hogy 1905-ben szerepelt egy Van Gogh-retrospektíven az amszterdami Stedelijk Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!