Járvány

2022.01.16. 18:37

Elmarad a 2022-es Mozart-hét Salzburgban

A koronavírus-járvány miatt elmarad a 2022-es salzburgi Mozart-hét, a világ legjelentősebb Mozart-fesztiválja - közölték csütörtökön a szervezők.

A programsorozatot január 27. és február 6. között rendezték volna meg.

"A salzburgi helyzet drámai módon rosszabbodott, az illetékes hatóságokkal folytatott konzultáció szerint nem láthatók javulás jelei" 

- közölte Rolando Villazón intendáns.

Hozzátette: a hatóságok megítélése szerint a tíz salzburgi helyszínre tervezett 60 rendezvény megtartása minden résztvevő számára ésszerűtlen.

"A művészek, a közönség és a dolgozóink egészsége és biztonsága az első helyen áll. Nehéz szívvel ezért arra kényszerülünk, hogy a 2022-es Mozart-hetet a pandémia miatt teljesen lemondjuk" - emelte ki.

A salzburgi tartományi kormány számításai szerint az új koronavírusos esetek száma éppen a Mozart-hét tervezett idején érné el a csúcsot. Ezért többek között az utazási korlátozások rövid távú szigorításával is kell számolni.

Az egészségügyi hatóság január végére 15-20 százalékos munkaerő-kiesésre számít minden munkaterületen, ami egyszerűen lehetetlenné tenné a Mozart-hét megvalósítását is. A fesztivál későbbi időpontra halasztása a hosszú szervezési idő, a jelentős művészek betáblázottsága miatt elképzelhetetlen.

A 2023-as Mozart-hét programját májusban mutatják be.

A Mozarteum Alapítvány a zeneszerző születésének 200. évfordulója, 1956 óta rendezi meg a programsorozatot, amelyet minden évben Wolfgang Amadeus Mozart születésnapjára, január 27-re időzítenek. A fesztivált 2021-ben a járvány miatt az online térbe költöztették.

 

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!