50 éves pályafutás

2022.01.28. 06:40

Francis Bacon állatok ihlette festményeiből nyílik kiállítás hétvégén

A londoni Királyi Művészeti Akadémián megrendezett kiállítás célja, hogy Baconnek azokat a képeit mutassa be, amelyeket az állatvilág megfigyelése ihletett.

Francis Bacon állatok ihlette festményeiből nyílik kiállítás a hétvégén Londonban.

Az ír származású Bacon a 20. század egyik legismertebb művésze. A londoni Királyi Művészeti Akadémián megrendezett kiállítás célja, hogy Baconnek azokat a képeit mutassa be, amelyeket az állatvilág megfigyelése ihletett.

"Alapvetően úgy vélte, hogy a civilizáció vékony máza alatt végső soron mindannyian az állatvilághoz tartozunk" - magyarázta az intézmény kiállításainak igazgatója, Andrea Tarsia.    

Az 1992-ben, 82 évesen elhunyt Bacon, aki egy lótenyésztő fia volt, többször járt Dél-Afrikában. "A kiállítás feltárja, hogy Bacont mennyire megbabonázta az állatok mozgása: dél-afrikai utazásai során vadon élő állatokat figyelt meg, műtermét vadon élő állatokról szóló könyvekkel töltötte meg, és gyakran hivatkozott Eadweard Muybridge mozgásban lévő embereket és állatokat ábrázoló 19. századi fotóira. Legyen szó csimpánzokról, bikákról, kutyákról vagy ragadozómadarakról, Bacon úgy érezte, hogy az állatok ösztönös viselkedését figyelve közelebb kerülhet az emberiség valódi természetének megértéséhez" - fogalmazott az intézmény a honlapján.     

Tarsia példaként említette, hogy Bacon jól ismert, hátrahajtott fejjel, kitátott szájjal sikító figuráit egy csimpánzról készült fotó ihlette.

A kiállítás Bacon 50 éves pályafutását öleli fel, bemutatja korai vásznait és utolsó munkáit, valamint egy bikaviadalról készült festményeit, amelyek első ízben láthatók együtt.  

A Francis Bacon: Man and Beast című kiállítás január 29. és április 17. között tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!